Ook Neanderthalers maakten dt-fouten

JEMEPPE-SUR-SAMBRE – Een team van paleontologen en archeologen van de universiteit van Luik heeft in Jemeppe-sur-Sambre (een klein dorpje tussen Charleroi en Namen, bekend om zijn grotten, nvdr.) de oudste dt-fout totnogtoe ontdekt. Taalkundigen in gans het land zijn verbijsterd dat er enkele honderden millennia geleden net zo goed gezondigd werd tegen deze al bij al eenvoudige spellingsregel.

– door Ludo van Speybraeckel –

Archeoloog Willem Graevens vond de oudste dt-fout totnogtoe.
Archeoloog Willem Graevens vond de oudste dt-fout totnogtoe.

Het was tijdens het verder in kaart brengen van de grotten van Spy dat archeoloog Willem Graevens totaal onverhoopt op enkele grotaantekeningen stootte. Uit nader onderzoek bleek dat die grotschilderingen tussen 118 000 en 126 000 jaar oud zijn, maar dat was niet de belangrijkste reden tot consternatie. Toen Willem Graevens er zijn collega en paleontoloog Juras Brons bijhaalde, wist die fijntjes op te merken dat “die apen godverdekke ook al dt-fouten schreven.”

Op dit moment hebben enkele van de voornaamste historisch-taalkundigen alvast vier dt-fouten ontwaard in de oostelijke wand van de grotten. “Ongelooflijk eigenlijk dat we er al honderdduizenden jaren maar niet in slagen om die vermaledijde spellingsregel onder de knie te krijgen. Misschien zijn we zo stilaan toch eens toe aan een herziening van die regel”, klinkt het strijdvaardig bij Leuvens taalkundige Johannes Van der Korst.

“Toegegeven, die dt-regel kan verwarrend zijn, en hier in Jemeppe-sur-Sambre valt misschien niet te verwachten dat ze hem tot in de perfectie beheersen”, zegt linguïst Ferdinand Parolus “maar in het laat-Pleistoceen was de taalsituatie toch helemaal anders. De piepjonge dt-regel moet toen nog vers in ieders geheugen hebben gezeten en toch werden er blijkbaar van meet af aan fouten tegen gemaakt. Om het dt-probleem definitief uit te roeien, zal het zaak zijn van de allereerste dt-fout ooit te vinden. Eens we ontdekt hebben hoe het de eerste keer spaak liep, kunnen we het probleem bij de wortel uitroeien!”

De ontsluiting van de grotten van Spy zal wellicht nog enkele maanden in beslag nemen. Het blijft dus spannend afwachten of de onderzoekers hier de oer-dt-fout kunnen delven om zo de wereld te behoeden van verder spellingsleed.

Laat een reactie achter