Mortsel opgeschrikt door kleine aardbeving

De schok was zo klein dat ie enkel geregistreerd werd door de seismograaf. (Foto: MicheleLovesArt, CC BY-SA 2.0)
De seismograaf registreerde een kleine schok op een begraafplaats in Mortsel. (Foto: MicheleLovesArt, CC BY-SA 2.0)

UKKEL – De afdeling Seismologie van de Koninklijke Sterrenwacht België heeft vannacht omstreeks twee uur een kleine seismische schok geregistreerd in Mortsel. Het epicentrum bevond zich ongeveer twee meter onder de grond, op de begraafplaats Cantincrode aan de Krijgslaan, ter hoogte van het graf van Alfons Debraeckeleer, oud-leraar geschiedenis aan het Onze-Lieve-Vrouw-Van-Lourdes-College in Antwerpen. “De seismograaf gaf een lichte schommeling aan van 0,4 op de schaal van Richter. Zo klein dat onze apparatuur de schok nauwelijks kon registreren”, verklaart Thierry Camelbeeck van de Koninklijke Sterrenwacht. “Het gaat hier dus om een erg kleine massaverplaatsing, en het zou me dan ook verbazen mocht iemand de schok gevoeld hebben.”

Aardbevingen zijn vrij zeldzaam in België, en de beving zou dan ook geen tectonische oorzaak hebben volgens de Sterrenwacht. “De kleine magnitude, in combinatie met de specifieke locatie van het epicentrum en het feit dat Bart De Wever – een oud-leerling van meneer Debraeckeleer – dit weekend de ene historische fout na de andere opstapelde in een opiniestuk in De Morgen, doet ons vermoeden dat de leraar geschiedenis zich een tot meerdere keren heeft omgedraaid in zijn graf”, besluit Camelbeeck.

6 reacties op "Mortsel opgeschrikt door kleine aardbeving"

  1. Telt een emoji uit twee leestekens al mee als tekening?
   Vroeger, toen zelfs de kleurpotloden allemaal grijs waren, kwamen wij daar niet mee weg!
   Wij gebruikten overigens ook telkens een hoofdletter aan het begin van zinnen.

   Beantwoorden.
 1. Een opiniestuk uit De Morgen? Maar mens wie leest dat nu nog? Ik lees gewoon Soera’s. Bijvoorbeeld over het leven van Jonas en Abraham. Ik laat mijn vrouw ervoor liggen. Niet voor Jonas en Abraham, maar voor de Koran.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter