Antwerpen organiseert Linkerklaas- en Rechterklaasfeest om pietendiscussie te vermijden

ANTWERPEN – Op zaterdag 17 november twee Sinten hun blijde intrede maken in de koekenstad. Linkerklaas komt aan op Linkeroever, terwijl Rechterklaas mag aanmeren op de rechteroever. Het stadsbestuur wil er zo voor zorgen dat links noch rechts zich hoeft te storen aan de tradities van het andere kamp. 

Om dierenleed te vermijden, verkiest Linkerklaas een bakfiets boven de traditionele schimmel.

Rechterklaas heeft de traditionele stoomboot van de Sint geleend, die in wezen een gewone motorboot is die op rode mazout vaart. Linkerklaas daarentegen zal zijn blijde intrede maken met een niet-gemotoriseerd vaartuig: een modern zeiljacht, aangezien oudere zeilschepen zoals de klipper en het galjoen geassocieerd kunnen worden met de slavenhandel.

Terwijl de negerslaven van Rechterklaas zijn gevaarte aanmeren, zal Linkerklaas samen met zijn roetpieten (m/v/x), die zijn hiërarchische gelijken zijn, de zeilen afmarrelen en de trossen vastmaken. Daarna gaat het voor Linkerklaas via de voetgangerstunnel naar rechteroever, waar een bakfiets op hem staat te wachten om hem richting Borgerhout te brengen.

Intussen geeft Rechterklaas van op zijn witte paard zijn negerslaven het bevel om snoep te gooien naar de domme massa, het volk dat als een vrouw verleid moet worden. Uit hun wegwerpzakken toveren ze lekker traditionele letterkoekjes tevoorschijn, Maria-beeldjes, en uiteraard mannetjes gemaakt van echte Belgische chocolade.

Ver weg daarvandaan tasten Linkerklaas en zijn roetpieten (m/v/x) diep in de herbruikbare jute zak om het publiek glutenvrije koekjes toe te werpen, onbespoten bio-mandarijntjes en mannetjes die voor 100 procent uit fairtrade chocolade bestaan. Voor de minst bedeelden delen ze ook geüpcycled, genderneutraal houten speelgoed uit.

Terwijl Linkerklaas Borgerhout binnenrijdt, zal Kapitein Winokio hem opwachten om samen Sinterklaasliedjes te zingen waaraan niemand aanstoot kan nemen. Zo wordt ‘Zie ginds komt de stoomboot’ aangepast naar ‘Volgens je primaire zintuig komt de zeilboot’ om de blindengemeenschap ook bij het feest te betrekken. Ook ‘Hoor wie klopt daar’ wordt aangepast, maar niet alleen voor de doven: De referentie naar de patriarchale gewoonte om in het wildeweg te slaan wordt vermeden door ‘Voel wie argumenteert daar’ te zingen.

Wie zuur is krijgt lekkers

Met ‘Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is opvang en omkadering’, wil Linkerklaas ten slotte benadrukken dat opvoeding volgens de huidige wetenschappelijke consensus vooral om positieve bekrachtiging draait. Intussen verblijden De Strangers in de binnenstad het Rechterklaasfeest met ‘Wie zuur is krijgt lekkers, wie stout is vliegt terug naar zijn eigen land’.

En dan is het alweer tijd voor het moment supreme van elk Sinterklaasfeest. Wegens zijn nauwe banden met de burgemeester zou Rechterklaas normaal gezien de menigte toespreken van op het Schoon Verdiep, maar wegens renovatiewerken vindt zijn toespraak dit jaar plaats aan het MAS. Linkerklaas bestijgt het balkon van het Districtshuis in Borgerhout.

Beide Klazen zullen de gevleugelde woorden spreken dat er ook dit jaar geen stoute kinderen zijn. Tenzij dan de kindjes met een andere ideologische overtuiging.

 

 

10 reacties op "Antwerpen organiseert Linkerklaas- en Rechterklaasfeest om pietendiscussie te vermijden"

  1. Of Sinterklaas nu een zwarte piet heeft, een roetpiet of voor mijn part een blauwe smurfenpiet en of hij die nu links of rechts draagt doet er niet toe. Feit is dat we met heel die poppenkast de kinderen een dikke foef wijsmaken en dat die Sinterklaas logischerwijs dus een Sinterkatrijn moet zijn. Het enige waarover er dan nog gediscussieerd kan worden is of er haar op moet staan of niet.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter