Wat verandert er op 01/01/2014?

Een nieuw jaar betekent traditioneel heel wat nieuwe regels en tarieven. Een overzicht van wat er vanaf 01/01/2014 verandert:

Strengere GAS-wet treedt in werking
De nieuwe regeling omtrent de Gemeentelijke Administratieve Sanctie wordt van kracht. Gemeentes kunnen nu alles wat niet expliciet door de wet is toegelaten als illegaal beschouwen en bestraffen. De leeftijdsgrens voor wie een GAS-boete kan ontvangen wordt ook verlaagd: van 16 jaar tot 4 maanden na de conceptie.

Gedaan met gratis jetpacks in Hasselt.
Gedaan met gratis jetpacks in Hasselt.

Einde gratis jetpacks in Hasselt
Vanaf 01/01/2014 kunnen enkel jongeren onder de 19 jaar en 65-plussers nog gratis met een jetpack door en boven Hasselt vliegen. Dat is een gevolg van een beslissing van het Hasseltse schepencollege in april 2013 om de subsidies voor de gratis jetpacks stop te zetten. Daarmee komt een einde aan het initiatief dat toenmalig burgemeester Steve Stevaert in 1997 invoerde.
Voor alle andere inwoners zal een vlucht na de jaarwisseling 0,60 € kosten. Er zullen 10-vluchtenkaarten onder de noemer Jetpas worden aangeboden aan 6 €. Zonder deze kaart betaal je het standaardtarief, dat tussen 1 en 3 euro per vlucht bedraagt. Tot slot zullen er nog een aantal sociale abonnementen onder specifieke voorwaarden worden verkocht.

Tijd wordt metrisch
Het metrisch systeem wordt uitgebreid en omvat nu ook de tijdsrekening. Die heeft voortaan dus het getal 10 en zijn veelvouden als basis: Een minuut bestaat uit 100 seconden, een uur uit 100 minuten en een dag uit 10 uren. De week, die nu uit 10 dagen bestaat, krijgt er dus drie bij, waarvan de namen in 2013 per internationale SMS-televoting verkozen zijn. Voor de volledigheid geven we hier een opsomming van alle dagen, in volgorde: maandag, bloemdag, dinsdag, mileycyrusdag, woensdag, donderdag, bijna-vrijdag, vrijdag, zaterdag en zondag.
De indeling van het jaar in maanden valt weg: een jaar bestaat vanaf mileycyrusdag 01/01/2014 uit 100 weken. Een nadeel is dat we daardoor allemaal, althans op papier, veel jonger zullen sterven.

Digitale postzegel voor e-mail verplicht
E-mailen kan niet langer gratis. Het gebruikt van een digitale postzegel voor elke verzonden e-mail is vanaf 01/01/2014 verplicht. Een binnenlandse e-mail kost 0,77 € en een internationale e-mail van maximaal 100 kilobyte 1,03 €.
Een diskette met 10 digitale postzegels kunt u in het postkantoor kopen voor 7 €. Zo spaart u 0.07 € per e-zegel uit.

Eenheidsstatuut van kracht
Het eenheidsstatuut, het nieuwe statuut voor arbeiders, bedienden en CEO’s van overheidsbedrijven wordt van kracht. Die verdienen vanaf nu allemaal 650.000 € per jaar (Bruto, weliswaar).

Verplicht één cola na elke drie pintjes op café
Cafébezoekers moeten vanaf 2014 na elke drie pintjes verplicht één cola consumeren. Dikke mensen mogen ook voor een ‘light’ variant zoals Coca-Cola Zero of Pepsi Max kiezen. De regering hoopt met deze maatregel het aantal verkeersongevallen veroorzaakt door dronken bestuurders drastisch te verminderen.
Om verwarring tijdens de nieuwjaarsfeesten te voorkomen zal de politie pas vanaf 02/01 met controles op de naleving van de nieuwe regel beginnen.

Studio Brussel heet voortaan Studio Wallobrux.
Studio Brussel heet voortaan Studio Wallobrux.

Studio Brussel heet voortaan Studio Wallobrux
De Vlaamse jongerenradiozender Studio Brussel verandert van naam en heet voortaan Studio Wallobrux. Deze naamswijziging werd door de Franstalige Gemeenschap afgedwongen als voorwaarde voor de zesde staatshervorming. Het moet de jonge Vlaamse luisteraar er permanent aan herinneren dat Wallonië Brussel nooit zal loslaten. Studio Wallobrux zal elk uur minstens één nummer van Stromae draaien.

6 reacties op "Wat verandert er op 01/01/2014?"

 1. Nieuw in het Vlaamsch verkeersreglement:
  Verkeerslichten: Groen blijft groen, rood = doorrijden als je de andere weggebruikers niet te veel hindert.
  Snelwegen: Op het linkervak mogen enkel nog bestuurders van leasingwagens rijden. De rechter rijstrook is voorbehouden aan vrachtwagenbestuurders, gepensioneerden en mensen ‘die in het onderwijs staan’. Vrachtwagens met leasingcontract komen uit Roemenië en vallen niet onder het Vlaamsche verkeersreglement.
  Voorrangsregels: Snelheidsbeperkingen worden omgevormd tot snelheidsrichtlijnen.
  Verkeersdrempels: Mogen ook als freestyle skatepark gebruikt worden.
  Richtingsaanwijzers: Bestuurders van BMW’s en Merc’s mogen hun richtingsaanwijzers niet meer gebruiken. De enige uitzondering op deze regel zijn de leasingwagens op het linkervak van de snelweg.

  Beantwoorden.
  1. Monseigneur Daneels · Bewerken

   Er is ook een wetsvoorstel in de maak dat tijdens de spitsuren enkel de afbetaalde wagens op de snelweg mogen.

   Ik dacht dat dit van de richtingaanwijzers al langer van kracht was?

   Beantwoorden.
 2. Even in mijn directe omgeving gepolst naar de eerste reacties op de de nieuwe regelgeving. Ziehier de resultaten:

  (1) “Leeftijdsgrens voor GAS-boete verlaagd tot 4 maanden na de conceptie” :
  U vergeet de uitzondering op deze regel, want een geaborteerde foetus kan -mits slecht gesorteerd- ook beboet worden.

  (2) “Einde gratis jetpacks in Hasselt” :
  Er dreigt een massale boycot, waardoor de jetpacks (en dus ook de investering van 117 miljoen) volledig verloren lijken. Vanuit rechtse hoek wordt daarom gesuggereerd om deze uitrusting eenmalig toe te kennen aan criminele asielzoekers. De installatie om van richting te veranderen werd immers reeds gerecycleerd.

  (3) “Tijd wordt metrisch” :
  Goed om weten: Elke mileycyrusdag wordt een verplichte “halve feestdag”. Dit betekent dat er dan in de voormiddag normaal gewerkt wordt, maar ’s namiddags wordt er verplicht op de werkvloer aan naaktslingeren gedaan. Deze verbetering van levenskwaliteit komt ter compensatie van ons toekomstige kortere leven als gevolg van het 100-wekenjaar.

  (4) “Digitale postzegel voor e-mail verplicht” :
  Anonymous heeft reeds aangekondigd pakketjes van 1 kDS (1 kiloDigitalStamp) aan te bieden voor amper 20 €. (nieuwe schrijfwijze, waarvoor dank, Scrotum)

  (5) “Eenheidsstatuut van kracht” :
  Indien u zich niet kan vinden in de beperking van 650.000 € per jaar, staat het u vanzelfsprekend vrij om uit het systeem te stappen en uw geluk te beproeven op de vrije markt. Mijn goede vriend Jobbe Vanden Doppe heeft deze moedige stap al gezet (voorlopig zonder succes).

  (6) “Verplicht één cola na elke drie pintjes op café” :
  Met dit onderdeel van uw artikel hebben we het pas écht moeilijk! Waarom een onderdeel uit een goede wetswijziging halen, zodat deze in een negatief daglicht komt te staan? Zeg er dan bij dat de 3 pintjes waarvan sprake ook verplicht worden na elke 7de wodka!

  (7) “Studio Brussel heet voortaan Studio Wallobrux en zal elk uur minstens één nummer van Stromae draaien” :
  Eén woord: Formidable!

  Beantwoorden.
 3. (-) de verkiezingen in mei gaan volgens een decreet van de SPa niet in scholen door maar in OCMW centra gehouden worden

  (-) straatnamen in Brussel zullen geleidelijk aan vervangen worden in het Engels en het Esperanto, dit om het communautaire probleem van de stad visueel te elimineren en het internationale aspect van de hoofdstad te versterken

  (-) honden in het openbaar zonder leiband moeten gedurende minstens 2 maanden een enkelband dragen en mogen niet verder dan 2 meter van hun baasje wandelen

  (-) cafébazen die achter gesloten gordijnen toch nog roken toelaten, zullen verplicht 20 uur sigarettenpeuken moeten oprapen in het Zoniënwoud als gemeenschapsdienst

  (-) cocaïne gebruikers worden verplicht als gemeenschapsdienst 2 uur de toiletten van de parlementen, regeringen en het EU-gebouw schoon te maken

  (-) fietsers wiens voorlicht niet werkt worden verplicht achterstevoren te fietsen om alsnog zichtbaar te zijn

  (-) cipiers die staken moeten verplicht de stakingsdag in de cel doorbrengen om recht te krijgen op hun stakingsgeld

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter