Stormweer vernietigt gratis drank- en eetbonnen Pukkelpop

KIEWIT – De zware storm die vannacht over België trok, heeft een spoor van vernieling getrokken door het hele land. Vooral de streek rond Hasselt werd zwaar getroffen door het noodweer. De loods waarin men de gratis drank- en eetbonnen bewaarde die bestemd waren om de Pukkelpopgedupeerden te compenseren, kwam helemaal onder water te staan.

– door Jan-Pieter De Leugheneire –

Vannacht trok een zware depressie van over het Kanaal via Frankrijk over de Benelux. “Vooral de streek rond Hasselt is zwaar geteisterd door hevige rukwinden en plensbuien van Bijbelse proporties”, meldt David Dehenauw, metereoloog bij het Koninklijk Metereologisch Instituut (KMI). “Zo werden in Kiewit windsnelheden van 150 kilometer per uur opgetekend. In Hasselt viel meer dan 50 liter water per vierkante meter uit de hemel. Zo’n zondvloed kan geen enkel riool slikken.”

Een windstoot rukte het dak van de loods waarin Pukkelpop de compensatiebonnen bewaarde. (Foto: Youtube)
Een windstoot rukte het dak van de loods waarin Pukkelpop de compensatiebonnen bewaarde. (Foto: Youtube)

Een felle windstoot rukte het dak van een loods die eigendom is van vzw The Factory (de  vereniging die Pukkelpop organiseert, nvdr.) er helemaal af. In het magazijn bewaarde de vzw de drank- en eetbonnen die de organisatie wilde distribueren aan de 79.912 festivalgangers die hun ticket dit jaar geannuleerd zagen door noodweer. De site kwam helemaal blank te staan, waardoor de bonnen allemaal onbruikbaar werden.

Pukkelpoporganisator Chokri Mahassine (sp.a) is er het hart van in. “Dit is een ramp. Vooral financieel. We hadden het al niet breed, maar dit is de genadeklap. Ik roep alle Pukkelpoppers op om de compensatiebonnen gewoon te laten voor wat ze zijn, als ze willen dat het festival blijft voortbestaan.”

Volgens critici hoeft het echter zo’n vaart niet te lopen. Alex Wijnant, de advocaat die 350 gedupeerden verdedigt die 30.000 euro eisen van Pukkelpop, wijst er op dat het “niet zo heel duur” kan zijn om de drank- en eetbonnen gewoon een keer opnieuw te drukken. “Men zou zelfs kunnen overwegen om ze te laten downloaden door de festivalgangers die een tegemoetkoming wensen. Op die manier distribueer je de kost en geef je de mensen het gevoel dat ze deel uitmaken van dat wij-gevoel waarvoor Pukkelpop zo bekend staat.” Wijnant heeft naar eigen zeggen al een zestigtal Pukkelpoppers rond zich verzameld die een compensatie willen voor hun verloren gegane compensatie, desnoods via gerechtelijke weg.

Within Temptation

Daar kan volgens Mahassine echter geen sprake van zijn. “The Factory heeft nog een uitstaande schuld bij de BVBA Que Pasa, die op zijn beurt krap bij kas zit door de uitbetaling van een dividend van 882.353 euro aan haar aandeelhouders. Stevaert werkt trouwens ook niet gratis, neem dat maar van me aan. Een herdruk zit er dus niet in. Nogmaals, als de Pukkelpoppers willen dat we volgend jaar een deftige line-up kunnen voorstellen, dan is de beste optie dat ze afzien van hun tegemoetkoming voor de tegemoetkoming. Anders wordt het Within Temptation en Milow in plaats van Metallica en Coldplay”, dreigt de diepbedroefde sp.a-senator.

De organisatie laat via haar raadsman nog weten dat het hier volgens het Vlaams rampenfonds duidelijk om een geval van overmacht gaat en dat het festival helemaal niet verplicht is om de verloren gegane compensatiebonnen te compenseren. “Als we al overwegen om een compensatie te geven voor de compensatie van het toegangsticket voor 2011, dan moet u dat vooral beschouwen als een geste. Ook de organisatie wil graag dat Pukkelpop blijft voortbestaan.”

3 reacties op "Stormweer vernietigt gratis drank- en eetbonnen Pukkelpop"

  1. Als die groepen in 2012 te duur zijn voor Pukkelpop , waarom dan geen gratis nummertje van Steve SchaamRood op de affiche ?

    Ambiance gegarandeerd, wel op voorhand afspreken of de fans een camera mogen meebrengen !

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter