Christus viel drie maal over bananenschil

VATICAANSTAD – Leidinggevende theologen in Rome hebben mogelijk het oudste geval van slapstick in de christelijke cultuur blootgelegd. Het apocriefe evangelie van Hilarius Comicus, dat in 2008 werd ontdekt in een verbrande perkamenten zak met versteende uitwerpselen, verklaart waarom de Heiland tot drie maal toe viel: Hij struikelde over een bananenschil.

'De kruisdraging' van Quinten Massys lijkt te zijn geïnspireerd door het geschrift van Comicus
‘De kruisdraging’ van Quinten Massys lijkt te zijn geïnspireerd door het geschrift van Comicus

In de tekst van Hilarius, die vermoedelijk in de 2de eeuw werd geschreven, staat letterlijk: “En de joden en Romeinen hadden veel plezier in Zijn lijden. Zij legden heimelijk opnieuw een bananenschil op Zijn pad, en gniffelden verfoeilijk toen Hij deze naderde. De Heer gleed uit en viel voor de derde maal vol met Zijn aangezicht op de harde stenen van Jeruzalem, en de domme menigte lachte met Hem, en Hij had medelijden met hun ongelaagd gevoel voor humor”. Nog meer ter vernedering van de Redder Der Mensheid drukte Veronica iets verder op de kruisweg Zijn gelaat in een slagroomtaart, aldus Comicus.

De valpartij van de Mensenzoon ondersteunt volgens dezelfde theologen meteen ook de echtheid van het zogenaamde Marmarion van Efese. Van dit reliek beweert men dat het een afdruk is van het Ware Gelaat van Christus in een blok graniet. (EM)

Laat een reactie achter