Afrika biedt steun aan noodlijdende eurozone

BRUSSEL/ADDIS ABEBA : De internationale financiële markten zijn weer min of meer gestabiliseerd, nadat Afrika gisteren aankondigde dat het met een noodfonds zijn steentje wil bijdragen om de eurocrisis in te dijken. Afrika reageert hiermee op de aanhoudende internationale druk om ‘eindelijk eens iets terug te doen’.

Jean-Baptiste Bokeméchoco, de voorzitter van de Afrikaanse Centrale Bank (ACB), liet gisteren in een toespraak weten dat Afrika niet van plan is om onverschillig te blijven bij de Europese noodtoestand: “Degenen die hier beschikken over een televisie, worden op het journaal elke dag geconfronteerd met schrijnende beelden van noodlijdende Europeanen.  Het Afrikaanse medeleven is enorm groot, en men beseft hier zeer goed dat het hoog tijd is om eens iets terug te doen voor Europa.  Het kan niet van één kant blijven komen.” Meteen na de mededeling schoot de Bel-20 met 5 procent de hoogte in.

Er staat Europa een forse injectie te wachten
Er staat Europa een forse financiële injectie te wachten

Volgens Bokeméchoco heeft de Afrikaanse Centrale Bank een solide noodfonds voorzien om Europa een forse financiële injectie te geven: “We hebben inderdaad een vette kluif voor Europa in petto, ook al hebben vele mensen het hier zelf ook niet breed. Gelukkig overheerst bij de meeste Afrikanen de honger naar intercontinentale samenwerking, en heeft de geschiedenis al voldoende bewezen dat wij goed in staat zijn om materiële tekortkomingen te relativeren.”

Naast het noodfonds zouden vele Afrikaanse boeren ook overwegen om hun gewassen iets goedkoper aan te bieden op de Europese markt. Bokeméchoco juicht die incentive alvast toe: “Zogenaamde fairtradeproducten worden onder het mom van eerlijke handel al een hele tijd te duur verkocht. Het wordt tijd dat de Europeanen wereldwinkelwijnen of -koffie tegen een marktconforme prijs kunnen kopen. Dat is goed voor de index, goed voor de koopkracht, en op die manier ook goed voor Afrika.”

Zwart geld

Tot slot voegde Bokeméchoco er nog aan toe dat er eerstdaags ook een hulpkonvooi met machetes naar Europa zal worden gestuurd, om de Europese leiders “te helpen met het doorhakken van knopen”.

Kritische internationale waarnemers lieten ondertussen alvast hun scepsis blijken over het Afrikaanse noodproject, en vrezen dat de operatie een grootscheepse dekmantel is voor het witwassen van zwart geld.

Laat een reactie achter