Het allerallerlaatste taboe: wielrenners in het voetbal

BRUSSEL – Wielrenners zijn het laatste taboe in de vaderlandse voetbalwereld. Van de hoogste tot de laatste klasse staat men weigerachtig tegenover wielrenners op het veld. De voetbalbond lanceert nu een campagne om het thema bespreekbaar te maken.

"Nu mijn carrière voorbij is durf ik af en toe met een fiets op het veld", aldus de anonieme J.J.
“Nu mijn carrière voorbij is durf ik af en toe met een fiets op het veld”, aldus de anonieme J.J.

“Het zou kunnen dat er verdoken wielrenners in de voetballerij zitten, dat is zelfs erg waarschijnlijk, maar daar wordt eenvoudigweg niet over gesproken. Niet op het veld, niet op de tribunes en ook niet in de kleedkamers. Met deze actie willen we dit gevoelige thema net bespreekbaar maken”, legt Stefaan Van Loock, woordvoerder van de voetbalbond, uit.

De campagne heeft de slagzin ‘Voetballer of wielrenner – Zolang de benen maar goed zijn’ meegekregen. Daarmee wil de voetbalbond vooral de houding van de supporters aanpakken. “Ik durfde gewoonweg niet met mijn fiets het voetbalveld op”, legt een anonieme ex-wielrenner-voetballer uit. “Ik was bang. Erg bang. En dat allemaal omwille van die belachelijke vooroordelen. Het is niet omdat we nauw aansluitende kledij en een valhelm dragen dat we niet tegen een bal kunnen trappen he?!”

Vlaams minister van Gelijke Kansen Pascal Smet (SP.A) droomt van een wereld waar niemand nog opkijkt van een mountainbike, driewieler of zelfs hoge bi op het veld. “Als je weet dat ongeveer 90 procent van de bevolking een fiets bezit, dan is het toch absurd dat er geen enkele tweewieler op onze nationale voetbalvelden is te vinden”, aldus minister Smet. “Om een voorbeeld te stellen, heb ik me geout als fietspendelaar. Het is nu aan de voetballers om hetzelfde te doen. Voetbal moet openstaan voor iedereen. En dus ook voor wielrenners.”

Het probleem is dat de meeste profvoetballers vrezen voor hun carrière als ze voortaan met hun stalen ros de grasmat willen betreden. Op zich hebben de meeste voetballers niets tegen fietsen, maar zelf durven ze er niet voor uit te komen uit angst voor hun club of de supporters. Daarom legt de voetbalbond voortaan strenge straffen op bij wielrenneronvriendelijk gedrag in voetbalstadions. “Supporters zullen niet meer ongestraft ‘slappe soupape’, ‘pedaloser’ of ‘uw moeder is een achteruittraphoer’ kunnen zingen. Wie daar nog mee af komt, krijgt een fikse boete of zelfs een stadionverbod”, aldus nog Van Loock.

Wie vragen heeft rond wielrenners in het voetbal, kan terecht bij Velo-Onthaal op 051 26 87 40.

8 reacties op "Het allerallerlaatste taboe: wielrenners in het voetbal"

  1. Fietsen, allemaal goed en wel, maar ik hoop dat de slinger niet doorslaat naar de andere kant.
    Zodra de voetballers met hun Eddy Merckx fietsen, hun electronische versnellingsapparaten of Burbery-ruitjes zadels maar niet neerkijken op de minder bemiddelde voetballer met zijn fietske van den aldi. Straks komen de veteranen nog met hun electrische fietsen nog de 1e klasse ploegen vervoegen.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter