In Memoriam: Wilfried Martens (1936-2013)

LOKEREN – Vannacht is oud-premier en minister van Staat Wilfried Martens (CD&V) overleden. Tijdens zijn laatste uren werd hij bijgestaan door zijn echtgenote Miet Smet en zijn kinderen. Martens werd 77. Een overzicht van zijn carrière.

Wilfried Martens
Foto: EPP (CC BY 2.0)

1936 – Wilfried Achiel Emma Bobby Mohammed Slisse Martens wordt geboren in Oost-Vlaanderen, dat toen nog Oostelijk Noord-België heette.

1943 – Wilfried leert de zeven jaar jongere Miet Smet een eerste keer kennen. Ze kotst hem onder en schijt tegelijkertijd haar luier vol. Later zal zij hem ook nog van de eerste plaats op de Europese verkiezingslijst duwen.

1944 – Wilfried wordt door de Duitsers betrapt op het smokkelen van boter over de grens met Zeeuws-Vlaanderen, dat toen nog Noord-Noord-België heette.

1969 – De 33-jarige Martens wordt voorzitter van de CVP-jongeren. De leden, gemiddeld 14 jaar oud, reageren verdeeld op zijn beslissing om de jaarlijkse uitstap naar Bobbejaanland te vervangen door een studiedag over ‘Het Nederlands Als Officiële Beleidstaal’.

1980-1991 – Martens I t.e.m. Martens IX.
In een weddenschap met Silvester Stallone slaagt Wilfried er in om meer regeringen te vormen dan de acteur Rocky-films kan produceren.

1996 – Wilfried Martens, ondertussen voorzitter van de Europese Volkspartij, twijfelt of het wel een goed is om Silvio Berlusconi’s Forza Italia tot de EVP te laten toetreden.

1997 – Martens ontvangt een uitnodiging van Berlusconi voor een ‘Festino Bunga Bunga’. Uit beleefdheid besluit hij te gaan. ‘Festino Bunga Bunga’ zal wel verjaardagsfeestje betekenen, zo denkt hij.

1998 – Forza Italia wordt lid van de EVP.

2008 – Martens wordt ‘koninklijk verkenner’. Hij verkent vooral het lichaam van Miet Smet en in september treedt hij met haar in het huwelijk.

2013 – Wilfried Martens overlijdt op 77-jarige leeftijd in zijn huis in Lokeren, omringd door geliefden.

Eén reactie op "In Memoriam: Wilfried Martens (1936-2013)"

Laat een reactie achter