Moslim app ‘iMam’ groot succes

ABU DHABI – Abdoel T’izal Moedani (19) kan zijn geluk niet op. Hij is nog maar piepjong maar wel helemaal hot in App-land. Met zijn iMam-app heeft hij een heel duidelijk doelpubliek voor ogen: moslims met prangende religieuze of levensbeschouwelijke vragen maar met weinig tijd. Dankzij de app van Abdoel hoef je niet meer fysiek een imam op te zoeken, je stelt je vraag gewoon via je smartphone.

-door Ludo van Speybraeckel-

Snel even een prangende geloofskwestie oplossen? Het kan dankzij de iMam app!
Snel even een prangende geloofskwestie oplossen? Het kan dankzij de iMam app!

“‘Mensen’ met een regelloze luxegodsdienst zoals het katholicisme kunnen dat moeilijk begrijpen”, legt de gewiekste jonge zakenman uit. “Maar in onze religie word je dagelijks geconfronteerd met de praktische toepassing van het woord van God. Ik geef een voorbeeld. Stel, je wil als moslim een capibara eten. Mag dat? Die vraag is moeilijker dan je denkt. Een capibara is een waterzwijn, maar ondanks wat zijn Nederlandse naam doet vermoeden behoort het niet tot de varkenachtigen. Het lijkt dus veilig om je tanden in deze vreedzame planteneter te zetten. Toch mag je als rechtschapen moslim geen capibara eten omdat het dier tot de orde van de knaagdieren met klauwen behoort. ‘En wat dan met konijnen?’ hoor ik u dan denken. Wel dat is nog moeilijker, want volgens sommige toonaangevende exegeten heeft een konijn klauwen en is het verboden, volgens anderen is het klauwloos, pluizig en schattig waardoor je het wel met gerust gemoed mag oppeuzelen. Dit soort existentiële kernvragen in ons geloof houden ons al eeuwen bezig. Door ons drukker wordende leven hebben we echter niet steeds de tijd om al die vragen aan een imam voor te leggen. En daar brengt mijn app voorgoed verandering in.”

Onrein

De technologie achter de nu reeds in miljoenvoud verkochte app werkt op twee manieren. Aan de ene kant via een voorgeprogrammeerde databank van vragen en antwoorden. Aan de andere kant is er een helpdesk van topimams die erop getraind zijn om eender welke vraag binnen de vier seconden te kunnen beantwoorden. We nemen de proef op de som en leggen de app het volgende probleem voor:  ‘Een verre kennis vertelde me dat diens neef ooit eens een verhaal heeft gelezen waarin twee mannen elkaar kussen, ben ik nu zelf onrein?’. Binnen de halve seconde kregen we het duidelijk antwoord ‘ja’ te lezen. “Zo een snel antwoord. Deze vraag zat duidelijk al in de databank”, lacht T’izal Moedani trots. “Bij vragen als ‘Moet de Sjahada (geloofsbelijdenis dat er slechts één god is en dat Mohammed zijn afgezant is, nvdr.) bij baby’s in het linker- dan wel het rechteroor ingefluisterd worden?’ of ‘Als ik jaarlijks 2,5 procent van mijn gespaarde privékapitaal als aalmoes moet doneren aan een liefdadigheidsinstelling, moet ik daarbij dan de rente op dat privékapitaal in rekening brengen?’ zal de app wat meer tijd nodig hebben omdat in die gevallen de expertise van de helpdesk moet worden ingeroepen.”

Regenboogwormen

Naast het puur functionele van iMam, zit er ook een niet-serieuze, speelse component rond eschatologische creativiteit in de app. Je voert daarbij de naam van je huidige woonplaats en het beroep van je vrouw in en de app vertelt op welke manier de wereld zal vergaan. “Met mijn woonplaats en een vrouw die huismoeder is, vertelde de grappende en grollende iMam me dat ‘een peperkoeken leger van vuurspuwende regenboogwormen alle goddeloze honden in het ondermaanse levend zouden verbranden’. Niet te geloven.”, proest de jonge ondernemer het uit van het lachen. “Ik zei het al, dit is een erg speelse toepassing. Ook religieuze fanatici moeten af en toe eens kunnen lachen he.” T’izal Moedani heeft de smaak duidelijk te pakken, zo heeft hij ook nog verdere plannen voor nieuwe apps zoals Angry Gods of Instagramschap. “Maar dat is toekomstmuziek. Als God het wil, tenminste.”

Laat een reactie achter