Werkloze cultuursector gaat energiebevoorradingszekerheid garanderen

BRUSSEL – De federale regering heeft een oplossing gevonden voor de kernuitstap. Nu het Overlegcomité beslist heeft om de cultuursector opnieuw te sluiten, wil minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) de werkloze acteurs, muzikanten en technici inzetten om de energiebevoorradingszekerheid te garanderen.

“Wij hebben vastgesteld dat de sluiting van bioscopen, theaters en muziekevenementen enorm veel negatieve energie heeft opgewekt”, legt premier De Croo (Open Vld) uit. “De idee is dat die negatieve energie niet verloren mag gaan.”

In Vlaanderen alleen al werken meer dan 47 000 mensen in de cultuursector. Als die elke dag 10 000 kiloWatt opwekken, bijvoorbeeld in een door spierkracht aangedreven turbine, kunnen ze een gascentrale vervangen.

Dat is milieuvriendelijker dan gas, want een cultuurmedewerker produceert dagelijks maar een fractie van de CO2 en het methaan die zouden worden uitgestoten door een gascentrale”, redeneert Van der Straeten. “En bovendien is het goedkoper. In tegenstelling tot Engie werken artiesten louter voor de exposure.”

Stany Crets wekt negatieve energie op in een waterkrachtcentrale (simulatie).

Verwacht wordt dat de cultuursector zich niet zomaar voor de kar van de energieminister zal laten spannen. Maar Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) is er gerust in. “Al twee jaar pakken we de cultuursector hun broodwinning en hun arbeidsvreugde af, al twee jaar lang benadelen we die mensen systematisch tegenover andere sectoren. Tot wat heeft dat hiertoe geleid? Revolutie? Gewapend verzet? Een heruitgave van de Stomme Van Portici? Een kwaaie mail van Stany Crets en wat zwarte profielfoto’s op Facebook, ja”, snuift de voogdijminister. “Ik ben bereid dat risico te nemen. Hashtag Sterke Jan.”

Eén reactie op "Werkloze cultuursector gaat energiebevoorradingszekerheid garanderen"

Laat een reactie achter