Justitie en Kerk sluiten penitentiair pact

MECHELEN –Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) en aartsbisschop André-Joseph Léonard hebben vandaag een historisch akkoord ondertekend over de toekomstige opvang van delinquenten. Misdadigers kunnen voortaan terecht in een van de vele, leegstaande kloosters van ons land, ‘mits zij berouw tonen voor hun zonden’.

Volgens aartsbisschop Léonard zijn berouwvolle zondaars dé oplossing voor het tekort aan roepingen. (Foto: Marek Blahus, CC BY SA 3.0)
Volgens aartsbisschop Léonard zijn berouwvolle zondaars dé oplossing voor het tekort aan roepingen. (Foto: Marek Blahus, CC BY SA 3.0)

Het princiepsakkoord kwam er naar aanleiding van het dossier over de vervroegde invrijheidsstelling van Michelle Martin. De voormalige echtgenote van Marc Dutroux zit momenteel een celstraf uit wegens medeplichtigheid aan de ontvoeringen en de moorden van haar man. Zij zou berouw hebben getoond, en aldus aanspraak kunnen maken op een nieuwe start bij de zusters Clarissen in Malonne bij Namen.

Dat opende Justitieminister Turtelboom de ogen. “De gevangenissen kreunen al jaren onder een schrijnende overbevolking. Minister na minister heeft gezocht naar dat ene idee out of the box dat daar komaf mee zou maken. Toen ik het dossier van mevrouw Martin onder ogen kreeg, wist ik het meteen: hier liggen opportuniteiten!”

Turtelboom nam onmiddellijk contact op met aartsbisschop Léonard, de geestelijke leider van de katholieke kerk in België. “Of er nog leegstaande kloosters te vinden waren, vroeg ze”, gniffelt de aartsbisschop. “’Maar natuurlijk, meiske’, riep ik. ‘Honderden!’ Onze kloosters hebben allemaal te kampen met een groot gebrek aan roepingen. Dat mooi historisch patrimonium dreigt helemaal te verkrotten aangezien er niemand meer is om het te onderhouden. En niet al mijn paters hebben een even groot commercieel instinct als in Westvleteren. Nieuwe bewoners waren dus meer dan een godsgeschenk.”

Wet-Lejeune

Twee vliegen in een klap, dus. De druk op het gevangeniswezen neemt af, en de leegstand in de religieuze sector wordt opgelost. “En de nieuwe biechtprocedure vervangt de wet-Lejeune volledig, dus van het gezaag van de bevolking zijn we meteen ook verlost”, lacht Turtelboom.

De enige voorwaarde is wel dat voldoende gedetineerden zich bereid verklaren berouw te tonen over hun daden. Voor hypocrieten is geen plaats in de kloosters, vindt Léonard. “Alleen in oprecht berouw schuilt de genade Gods”, aldus de aartsbisschop. “We zijn momenteel twee priesters speciaal aan het opleiden om er de valse penitenten uit te filteren.”

Danny Inbraeck (46), die momenteel tien jaar in de gevangenis zit wegens diefstal met geweld, is een van de vele gedetineerden die nu van plan is om mee te werken aan het project. Als alles goed gaat, laat hij zich volgende week al vergeven door de katholieke kerk. “Ik zit hier al jaren in een kleine cel met een ongemakkelijk bed. Ik heb amper contact met mijn medebewoners. Ik breng mijn dagen door met contemplatie en kleine taakjes. En het eten trekt op niks. Nee, geef mij dan maar het klooster”, hunkert Inbraeck.

2 reacties op "Justitie en Kerk sluiten penitentiair pact"

  1. Dit zal helaas niet werken voor de meeste gevangenen, want de meerderheid van de delinquenten is moslim en die kunnen moeilijk in een katholiek klooster terecht… En leegstaande moskeeën zijn er waarschijnlijk niet.

    Beantwoorden.
  2. belangrijk is ook te weten dat pedofielen die berouw tonen, zelfs als zij nog niet veroordeeld zijn, nu automatisch recht krijgen op verjaring en mogen uitwijken naar een klooster in frankrijk.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter