Deze Jehovahs verplichten hun kinderen niet langer om opa te pijpen tijdens eindejaarsperiode

RILLAAR – De eindejaarsperiode komt er weer aan, en dat betekent dat veel getuigen van Jehovah weer intiem moeten zijn met de grootouders en de ruimere familie, ook al hebben ze daar niet altijd evenveel zin in. Sommige gezinnen willen dan ook niet langer meedoen met dat verplichte nummertje. ‘Wij vieren niet eens kerstmis. Waarom zouden ze opa dan moeten pijpen?’

Milan en Jonathan Van den Bossche moeten hun opa niet meer pijpen van hun mama en papa, zelfs niet als hij aandringt.

De Van den Bossches uit Aarschot hebben besloten dat hun kinderen vanaf het volgende kersfeest opa niet meer moeten pijpen als hij er om vraagt. Zelfs niet als hij aandringt. “Een vaak gebruikte tactiek is de morele chantage”, getuigt mama Chantal. “We kennen het allemaal: ‘Krijgt opa geen kusje? Dan is opa verdrietig hoor…’. Natuurlijk willen onze kinderen niet dat opa verdrietig is, en dus vliegen ze elk jaar weer op zijn lul, ook al kun je duidelijk aan hen merken dat ze daar geen zin in hebben. En daarbij, wij vieren niet eens Kerstmis.”

Ook omkoping is een vaak gebruikte tactiek bij de Van den Bossches. “In onze familie is het traditie dat ons An-Sofie een lapdance geeft aan haar peter, na het voorlezen van de nieuwjaarsbrief tijdens oudejaar. Vorig jaar sputterde ze echter tegen, ze vond dat ze daar te oud voor werd. ‘Kom eens met die prille, ontluikende borstjes op de schoot van nonkel Patrick zitten? Nee? Ah, dan krijg je geen cadeautje’, drong de peter aan. Wel, wij leren ons An-Sofie dat ze zich vanaf dit jaar niet meer moet laten vingeren voor een Barbie.”

De Van den Bossches krijgen veel kritiek, want volgens sommige getuigen van Jehovah leren ze hun kinderen op die manier dat ze ongestraft onbeleefd mogen zijn tegen volwassenen. Maar volgens gezinsspsychologe Nina Mouton is het een goede zaak om je kinderen te leren dat ze wel degelijk het recht hebben om zelf hun grenzen te trekken.

Tongzoenen

“Je lichamelijke grenzen bewaken en ze in communicatie mogen brengen, zonder hiervoor gestraft te worden, is het begin van seksuele opvoeding”, argumenteert Mouton. “An-Sofie kan bijvoorbeeld duidelijk aangeven dat ze tijdens het vingeren niet wil tongzoenen met nonkel Patrick, of hem in de ogen kijken. Dat is perfect normaal gedrag voor zo’n kind van 12 jaar.”

Al hoeft het aangeven van lichamelijke grenzen de normale intimiteit tussen kind en grootouder, of met de nonkels en de tantes uiteraard niet in de weg te staan. “Het belangrijkste is dat er in alle openheid over de grenzen gecommuniceerd wordt”, vindt Mouton. “En als de kinderen opa zelf ook heel graag willen pijpen is er natuurlijk geen enkel probleem.”

2 reacties op "Deze Jehovahs verplichten hun kinderen niet langer om opa te pijpen tijdens eindejaarsperiode"

Laat een reactie achter