Ons Kookboek wordt Mijn Kookboek

BRUSSEL – Vanaf maandag ligt een nieuwe versie van het legendarische kookboek van de KVLV in de rekken. Opmerkelijk is dat de kookbijbel, die al sinds de eerste editie in 1927 in het collectief geheugen zit als Ons Kookboek, Mijn Kookboek zal heten om nauwer bij de geëvolueerde Vlaamse tijdsgeest aan te sluiten.

'Ons Kookboek' zal voortaan 'Mijn Kookboek' heten.
‘Ons Kookboek’ zal voortaan ‘Mijn Kookboek’ heten.

De Vlaamse kookbijbel is aan zijn achtste versie toe sinds de eerste druk van Ons Kookboekje in 1927, in een oplage van 1000 exemplaren. “Ons Kookboek is met elke editie mee geëvolueerd met de tijdsgeest en de technologische ontwikkelingen”, benadrukt KVLV-voorzitster Nik Van Gool. “Zo kwam er in de jaren zestig een hoofdstukje ‘recepties’ bij, aangezien vrije tijd vanaf dan belangrijker werd, en begin jaren negentig hebben we ook de microgolfoven opgenomen als nieuwe technologie. Op net dezelfde manier willen we nu aansluiten bij het toenemende individualisme door de titel te veranderen in Mijn Kookboek.

“Laat ons eerlijk zijn, met al die eenoudergezinnen, happy singles en vereenzaamde bejaarden is kokeneten in het hedendaagse Vlaanderen al lang geen sociale aangelegenheid meer”, beaamt socioloog Marc Elchardus. “Ons idee van een gezamenlijke maaltijd is geëvolueerd naar allemaal tegelijkertijd naar hetzelfde kookprogramma te kijken.” De wetenschapper juicht dan ook toe dat er een apart hoofdstuk is gewijd aan de noden van de alleenstaande, gescheiden man. “Daarin bespreekt de KVLV verschillende soorten chips en bier, en uiteraard de lekkerste combinaties van de twee, alsook handige microgolfrecepten die klaargemaakt kunnen worden terwijl de porno laadt”, bevestigt Van Gool.

Tajines en fajita’s

Nieuw is ook dat Mijn Kookboek uitgebreid aandacht besteedt aan vegetarische en exotische recepten. Zo vervangen drie radicchio’s de traditionele bussel asperges op de cover. “Tajines en fajita’s horen er tegenwoordig bij zoals wortelstoemp en sossissen”, aldus Elchardus. “In die zin reflecteert Mijn Kookboek gewoon de toenemende diversiteit van onze maatschappij. Ik vind dat een goede evolutie, want zeg nu zelf: zijn we niet beter af met enkele hoofdstukken over ras-el-hanout, kardemom en steranijs dan honderden variaties op pellepatatten met grof zout, zoals in de allereerste editie?”

Puristen vinden het desondanks jammer dat het hoofdstuk over de thuisslacht in de laatste editie voorgoed naar de prullenmand is verwezen. “Buiten een paar hobbyisten en streng gelovige moslims vond niemand het anno 2013 nog relevant om in detail te weten hoe je een volwassen stier moet kelen en uitbenen in de woonkamer”, besluit Van Gool. “Maar goed, de vrijgekomen pagina’s hebben we integraal besteed aan een hoofdstuk over genetische modificatie. In de 21ste eeuw kunnen we ons goed voorstellen dat hobbykoks zelf met GGO’s aan de slag willen gaan in de moestuin.”

Laat een reactie achter