Nieuw project moet moslimterroristen beter integreren

BRUSSEL – In navolging van Nederland en Groot-Brittannië start nu ook ons land binnenkort met een heropvoedingsprogramma voor moslimterroristen. Volgens minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD) heeft die aanpak meer succes dan harde repressie en lange celstraffen. De eerste terroristen zullen volgende week aan het programma beginnen.

Aan de ingang van het centrum
Aan de ingang van het centrum

“We moeten moslimterroristen niet altijd in een beschimmelde vergeetput in Vorst gooien, maar hen af en toe ook de kans bieden om zich te herintegreren in onze maatschappij”, legt Turtelboom uit. “Enkel door hen te laten inzien dat onze Belgische cultuur ook waardevolle aspecten heeft, kunnen we de haat en het geweld stoppen.” Om die herintegratie te stroomlijnen is in Brussel nu een heropvoedingscentrum geopend.

Staatssecretaris voor Asiel & Migratie Maggie De Block (Open VLD) legt op een persconferentie uit wat de bedoeling is: “We willen concrete elementen uit de Belgische cultuur vertalen naar de leefwereld van de moordzuchtige islamterrorist.  Als we die jongens kunnen wijzen op de talrijke raakvlakken, is onze missie al half geslaagd”, weet De Block.  “Zo is het bijvoorbeeld algemeen geweten dat de neiging tot diefstal de radicale moslim in het bloed zit.  Dat is bij de Vlaming niet anders, maar er zijn toch nuances.  Vele moslimcriminelen in ons land plegen louter uit onwetendheid nog diefstallen op ouderwetse en gedateerde manieren, vaak tot ergernis van de autochtone bevolking.  Onze integratiespecialisten zullen deze jongens nu proberen te leren dat je in dit land ook via bijvoorbeeld fiscaal gesjoemel, een lange arm of vernuftige juridische achterpoortjes net zo goed onrechtmatig in het bezit kan komen van andermans middelen.  Maar dan uiteraard wel op een beschaafde en perfect legale manier, eigen aan onze cultuur.”

Straffeloosheid 

“Evenwicht is het sleutelwoord”, gaat De Block verder. “Alles draait om de verhouding tussen de maatschappelijke positie van de persoon in kwestie en de ernst van de gepleegde feiten. Het zijn die nuances die volledig ontbreken in de zwart-witfilosofie van de moslimfundamentalisten, en die we hen nu willen bijbrengen. Aan de hand van concrete, hedendaagse voorbeelden leren we hen spelenderwijs aan hoe men in de Belgische maatschappij tot een succesvolle combinatie komt van misdaad, straffeloosheid en sociale aanvaarding”.

Zelfs de meest bloeddorstige godsdienstkrijgers krijgen in het centrum een tweede kans. “Het is wetenschappelijk bewezen dat de hunker naar agressie bij bepaalde islamieten genetisch is bepaald”, weet de staatssecretaris.  “Het is dus gewoon zaak om hen nieuwe, evenwaardige manieren te tonen om die negatieve gevoelens te kanaliseren, op een manier die strookt met de Belgische zeden en gewoontes.  Sommige misdadigers zullen we zelfs leren posten op het online lezersforum van Het Laatste Nieuws, maar die therapie passen we enkel toe op de allerzwaarste gevallen.”

Laat een reactie achter