Vlagkeuze verdeelt Vlaamse oppositie

BRUSSEL – Nu voor Vlaanderen en op federaal niveau de zogenaamde Zweedse coalitie een certitude lijkt, zoeken ook de oppositieleiders koortsachtig naar een vlag om zich achter te scharen. Alleen is dat niet zo evident als het lijkt.

Links: de vlag van de Zweedse coalitie. Rechts: mogelijks de nieuwe vlag van de Transnistrische oppositie?
Links: de vlag van de Zweedse coalitie. Rechts: mogelijks de nieuwe vlag van de Transnistrische oppositie?

De eerste vooruitzichten voor de Vlaamse oppositie waren nochtans hoopgevend. De linkse fracties kozen evident voor rood & groen. Dit stuitte echter op een veto van Vlaams Belang, dat graag wit, de kleur van het blanke ras, aan de vlag wilde toevoegen. Akkoord, voor sp.a en groen, maar dan alleen met een zwart randje, omdat anders het extreem-rechtse gedachtegoed van deze laatste onvoldoende uit de vlag zou blijken.

Dat zwarte randje gooide al meteen een hele hoop kandidaten overboord: een Italiaanse, Bulgaarse of Mexicaanse oppositie was op die manier onmogelijk, en ook landen als Madagascar, Burundi en Iran vielen al meteen uit de boot. Omdat de ecologisten bleven hameren op de kleur groen gaat ook voor Trinidad en Tobago en Jemen de vlag niet op.

Intussen was men er op de Vlaams Belang-studiedienst, afdeling Heraldiek en Vendelzwaaien, echter achter gekomen dat de partij met geen enkele rood-groen-wit-zwarte vlag geassocieerd wilden worden. Het gaat immers uitsluitend om islamitische landen als Soedan, Irak, Afghanistan en de persoonlijke favoriet van Groen-voorzitter Wouter Van Besien: Palestina.

Geel-zwart dan maar voor Vlaams Belang. Op dat moment moesten zelfs de meest notoire trivial pursuiters op de partijbureaus even spieken, en bleken er vier keuzes te zijn: Ghana, Guinee-Bissau, São Tomé & Principe en Vanuatu. De Afrikaanse opties werden meteen al de vuilbak in gekieperd door Gerolf Annemans, en de ecologisch kwetsbare eilandstaat Vanuatu werd door sp.a afgeschreven uit schrik voor politieke recuperatie door Groen.

Uit frustratie probeerden de sp.a-onderhandelaars dan maar afzonderlijk een akkoord te sluiten met de VB-fractie: bijna leek dat te lukken, tot iemand er fijntjes op wees dat men dan met een zwart-geel-rode vlag opgescheept zat. Terug naar af.

Hamer en sikkel

De kwestie is dus nog lang niet opgelost, al lijkt Transnistrië momenteel in pole position te liggen. Die vlag mag dan wel enkel rood en groen bevatten, het gaat wel om een separatistische regio met sterke fascistoïde trekken, waardoor dit voor Vlaams Belang toch een valabele oplossing kan zijn. En met de hamer en sikkel op die vlag kan men bij een volgende stembusgang probleemloos PvdA betrekken in de oppositie.

8 reacties op "Vlagkeuze verdeelt Vlaamse oppositie"

 1. Giovanni de la Notte · Bewerken

  Verwijzend naar de afbeelding in uw artikel, vind ik het, als links boegbeeld, gewoon ONGEHOORD dat u de nieuwe oppositie-in-de-maak RECHTS van de regering situeert! Opnieuw een slag in het aangezicht van onze kiezers! Als ook de vakpers al begint met onze minderheden zó in de zeik te zetten, welke hoop rest er dit land dan nog naar de verkiezingen van 2018 toe? Weerwolf Annemans lacht natuurlijk in zijn vuistje!
  Persoonlijk vind ik ook heel dat Transnistrisch gedoe maar niks. Neen, geef mij maar een lekkere rode middenstroom en groen dat aan de zijlijn wat mee mag aanmodderen. Die van het VB mogen in het midden nog steeds aan vendelzwaaien doen en dan rest ons enkel het Afghaans model.

  Beantwoorden.
 2. Ik zou de ” Burkina Faso” – oppositie voorstellen. Dit land ( ? ) heeft een vlag met een rood en een groen vlak met in het midden een gele ster. Eventueel kan de vlag nog verfraaid worden met de immer glimlachende tronie van Bruno T., al kan dit jongere kiezertjes natuurlijk afschrikken. Gerolf A. En Wouter VB komen niet in aanmerking om met hun foto op het vaandel te staan, want er zijn nu eenmaal grenzen. En volgend jaar wordt de afbeelding van Bruno toch vervangen door die van John C.

  Beantwoorden.
  1. Hóóó maar, individuen uitsluiten past niet bij deze oppositie! (Tenzij misschien een héél klein beetje bij het V.B.) Ook al heten ze Gerolf en Wouter! Die twee komen dus óók op ons vaandel.
   Anderzijds willen we de Europese gedachte wat benadrukken. (Tenzij -wederom- misschien een héél klein beetje bij het V.B.) Vandaar: meerdere sterren in een cirkeltje.
   Tenslotte brengen we wat schwung in ons vod om te tonen hoe dynamisch we wel zijn. Het resultaat wordt dan: ‘Burkina Faso – All Stars’ !!

   Beantwoorden.
 3. Blaise Compaoré heeft intussen zijn voorstel ingetrokken. Hij dacht dat er langs het ronde-parcours diverse ” wip- tenten” stonden wat hij, gezien zijn grote sexuele appetijt, wel interessant vond. Bleek later dat het om ” vip-tenten” gaat en dat heeft de onderhandelingen gekelderd.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter