Kent u deze Vlaamse klassiekers nog?

BRUSSEL – Kookt u nog wel eens bijziende vinken, gestoofde minetten in ’t zuur , eenheidsworst met apekool of Gentse schijtzooi? Dan behoort u tot een minderheid, want uit een onderzoek van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM) blijkt dat de Vlaming steeds minder klassiekers klaarmaakt.

Patatje oorlogsmisdaad maken is doodeenvoudig: neem een paar aardappels en steek ze allemaal in de oven.

Om onze typische streekgerechten van de vergetelheid te redden, lijsten wij ze nog eens netjes voor u op.

 • Kip-cordon sanitaire: neem een kipfilet en bak een taart. Houdt de kipfilet de hele tijd ver weg van de taart. Verdeel de taart in stukken en eet ze op. Gooi de kipfilet in de vuilnisbak.
 • Zwamworstjes: leg de aperitiefworstjes op de barbecue. Geraak aan de praat met je gasten en laat de worstjes helemaal verkolen. Drink nog een paar pinten tot je dat niet langer erg vindt. Klaar.
 • Patatje oorlogsmisdaad: een klassieker in families met een collaboratieverleden. Kook de aardappels. Steek ze allemaal in de oven.
 • Spaghetti polonaise: kook een pakje spaghetti al dente. Zet een plaat op van Steve Thielens. Dresseer intussen de spaghettislingers in één lange rij op de keukentafel. Serveer met om het even welk product uit de schlagerij.
 • Brugse doofpot: voor de fans van slow cooking. Neem een varken, zorg ervoor dat het aangebrand genoeg is en laat het vervolgens zes jaar sudderen in de luwte. Om terug uit de doofpot te halen na de volgende stembusgang.
 • Negerinnentetten ‘Leopoldaise’: deze klassieker uit de kolonie wordt amper nog gemaakt, en maar goed ook.
 • Blauwtong op grootmoeders wijze: wurg een koe met je blote handen, want uw grootmoeder heeft dat in haren tijd ook nog moeten doen. Bak de tong en gebruik de rest van het karkas om je zetels mee te bekleden.
 • Heet marijke in eigen nat: spoel het marijke gedurende enkele minuten onder koud water om de meest intense visgeur te verwijderen. Laat het stuk vervolgens langzaam klaarkomen in een au bain marijke van eigen vocht.

11 reacties op "Kent u deze Vlaamse klassiekers nog?"

 1. Jeroen Meus, de Jerre voor de vrienden, houdt gelukkig de traditie van de Vlaamse gerechtjes in stand in zijn Dagelijkse Kots.

  P.S. Ik heb deze nog aan Geert Hoste proberen te verkopen voor 2,5 euro maar hij moest ze niet hebben. Sinds hij zijn eigen met mensenrechten bezighoudt ligt de norm blijkbaar toch iets hoger.

  Beantwoorden.
 2. Dit is wat Kris Peeters straks zal moeten eten. Qua volksverrader kan die tellen. Judas was er niks tegen. Hitler had dan toch nog zijn doelstellingen. Verderfelijk maar Peeters waait als de wind. Dat staat voor niks. Hitler was Katholiek. Peeters niet. Hitler had het op zijn eigen manier goed voor met ‘de mensheid’. Met een brood kwam die een week toe. Peeters straks ook. @ me too

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter