Schauvliege: ‘Drink geen water tijdens hittegolf’

BRUSSEL – Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) roept de bevolking op om geen water meer te drinken tot de hittegolf voorbij is.

Kostbaar drinkwater zomaar opdrinken is onverantwoord bij deze temperaturen, vindt Joke Schauvliege.

“In deze tijden van aanhoudende droogte is het onverantwoord om kwistig om te springen met het drinkwater”, aldus Schauvliege. “Daarom geldt vanaf donderdag een algemeen drink-, sproei- en decanteerverbod voor rehydraterende doeleinden.”

Het verbod is in heel Vlaanderen van kracht en is ook afdwingbaar door de politie. “Als agenten iemand water zien drinken, kunnen ze een proces verbaal uitschrijven”, waarschuwt de minister. “Maar in de eerste plaats rekenen wij er op dat de mensen genoeg gezond verstand hebben om bij deze extreme temperaturen niet zomaar water te gaan drinken.”

Pintjes

Volgens de minister zijn er voldoende dorstlessende alternatieven beschikbaar voor het drinkwater. “Wij leven in het land van de pintjes, en met dit terrasjesweer zou ik zeggen: ‘Knock yourself out’ (lacht). Daarnaast is er een ruim aanbod aan allerlei, al dan niet suikerhoudende frisdranken in de supermarkten. Ook flessenwater is een goed alternatief voor kraantjeswater. Dat is iets duurder, maar het is eigenlijk net hetzelfde.”

“En als je echt geen geschikt alternatief kunt vinden, drink dan wat glyfosaat. Dat mag je tot nader order wel nog overal rondsproeien”, besluit Schauvliege.

11 reacties op "Schauvliege: ‘Drink geen water tijdens hittegolf’"

 1. De maatregelen tegen de droogte gaan nog veel verder. Schauvliege zou ook een verbod uitvaardigen tegen mensen die aan obesitas lijden om nog een bad te nemen. ‘De te reinigen oppervlakte is bij obese mensen veel groter dan bij gewone mensen zoals u en ik, en dat vergt een onverantwoorde hoeveelheid water’, verklaarde ze aan onze graatmagere journalist. Het BMI vanaf hetwelk een bad verboden is moet nog bij Koninklijk Besluit bevestigd worden. En dat kan niet meteen. Haar kabinetsmedewerker Wouter D., meer gespecialiseerd in boskappen maar ook bevoegd voor waterhuishouding, heeft het Paleis gebeld en vernam van de woordvoerder van het Hof dat de Koning wegens de hitte te vermoeid was om een Besluit te nemen. Overigens, Hij zat op dat ogenblik in bad, zo werd gemeld.

  Beantwoorden.
 2. De geforceerde grappen waarbij met meer volumineuze mensen blijkbaar mag gelachen worden, brengen mij op het idee om ook te lachen met mensen wiens IQ onder de 140 ligt. Dat gaat namelijk veel meer gelegenheid opleveren om te lachen, aangezien heel wat mensen in die low-level vuilbak gaan belanden. En hoe meer we kunnen lachen, hoe minder zuur we door het leven gaan. Dus moeten we ook minder water hebben om het zuur te verdunnen. Zo werd eveneens gemeld.

  Beantwoorden.
 3. Toch één lichtpunt, want tijdelijk wordt het wildplassen weer toegestaan en zelfs gestimuleerd.
  Blij dat we ons (nier)steentje kunnen bijdragen bij het vochtig houden van onze parken!

  Beantwoorden.
 4. Marnix vande Wiele · Bewerken

  Mooie stimulans om alcohol te promoten en dan afcick centra brengt meer op voor de regering net als de suikerraffinaderij. Mevrouw ik hoop dat u beseft dat een groot deel in ons land zich financieel uw voorstel van de duurdere dranken niet kunnen permitteren . Beboet hen maar dat ze kraantjeswater drinken. Dan kunnen ze zich totaal niks meer permitteren

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter