Feminisme FTW: Franse vrouwenrechtenbeweging ontwerpt politiek correcte ansichtkaartjes

MARSEILLE – Franse feministen ijveren voor een verbod op de typische bloteborstenkaartjes die toeristen in de souvenirwinkels kunnen kopen. ‘Waarom geen rolmodellen op die kaartjes zetten, zoals Marie Curie?’

Franse feministen drukken ansichtkaarten van rolmodellen. ‘Best een geil wijf, die Marie Curie.’

“Het zijn altijd mooie, jonge vrouwen met een perfecte taille op die kaartjes”, klaagt Sabine Salmon, voorzitter van de feministische vereniging Femmes Solidaires. “Over hun opleiding, ambities of verwezenlijkingen kom je niets te weten. Dat herleidt deze complete vrouwen tot een eendimensionaal lustobject.”

Om een mentaliteitswijziging te bewerkstelligen, zal Femmes Solidaires zelf ansichtkaarten beginnen te drukken om te distribueren onder de vele souvenirwinkels in het zuiden van Frankrijk. “Waarom geen rolmodellen op die kaartjes zetten, zoals Marie Curie? Dat was best een geil wijf, maar dat verhinderde haar niet om in 1903 ook de nobelprijs Natuurkunde te winnen. Bijzonder inspirerend, ook voor jonge meisjes die die kaartjes zien en misschien zeggen: ‘ik ga ook goed studeren, wekelijks naar de fitness gaan en anticellulitiscrème smeren, zodat ik net als Marie Curie kan worden’.”

De organisatie maakt ook kaartjes met Jeanne D’Arc die, slechts gehuld in een satijnen négligé, op een paard zit, Ingrid Betancourt die samen met enkele Farc-amazones naakt poseert in de jungle en Marine Le Pen die zonder topje de revolutie aanvoert zoals op het beroemde schilderij van Delacroix. “Zo tonen we de mannen dat botergeile lustobjecten best iets kunnen verwezenlijken als ze er hun zinnen op zetten.”

Geïnspireerd door Femmes Solidaires zal de Vrouwenraad ook in België ansichtkaarten met naakte rolmodellen verspreiden in de souvenirwinkels. Bloteborstenkaartjes van Mia Doornaert liggen vanaf september in de winkelrekken aan de Belgische kust.

 

18 reacties op "Feminisme FTW: Franse vrouwenrechtenbeweging ontwerpt politiek correcte ansichtkaartjes"

 1. Vooral actueel om Marie Curie, de ontdekker van radioactiviteit die immers overal vrij rondvliegt, naakt op een ansichtkaart te zetten. De niveaus die de wetenschap definieert onder andere namen maar die simpel onder te brengen zijn onder het oude begrip ‘ether’ (de kwintessens van de materie) waarin het gros van de vervuiling achterblijft zijn nog niet door haar ontdekt.

  Beantwoorden.
     1. Bij het lezen van zoveel spitsvondigheid zakt het nummer 82 me in de schoenen en heb ik dringend wat nummer 8 nodig om bij te komen. En als uw nummer 28 nu nog niet gevallen is, dan zijt ge een grote nummer 0. En anders ook…overigens…eigenlijk.

 2. U vergeet de vermelding van de Franse feministe par excellence, Simone de Beauvoir. Zij leverde avant la lettre commentaar op dit artikel met het citaat waarmee ze haar boek “Le Deuxième Sexe” begon: “Al wat door mannen over vrouwen is geschreven moet als verdacht worden beschouwd omdat ze zowel rechter als partij in het geschil zijn.” Klinkklare onzin natuurlijk, die later overduidelijk ontkracht zou worden, o.a. in haar gesprekken met Sartre en Che.

  Beantwoorden.
 3. Voor de minder ontwikkelde vrouw zijn er tegenwoordig siliconenhersenen. Zo ver is ’t gekomen… Ik ga de moslims nog gelijk geven dat het zindelijker is die te draperen.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter