OESO-rapport: België in top 20 alfabetisch gerangschikte landen

België doet het met een vijftiende plaats niet slecht.
België doet het met een vijftiende plaats niet slecht.

PARIJS – De Organisatie voor Economisch Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft vandaag haar jaarlijkse rapport voorgesteld over wereldwijd alfabetisch gerangschikte landen. Volgens dat 2014 World Report of Countries in Alphabetically Ascending Order doet België het weer niet slecht: ons land staat, net zoals vorig jaar, op de vijftiende plaats.

Met die vijftiende plaats doen we het opvallend beter dan de buurlanden. Duitsland, vaak gezien als de economische motor van Noord-Europa, staat pas op de 42e plaats in de lijst. Frankrijk doet het met positie 53 nog slechter, en Nederland vinden we pas terug op de 118e plaats.
De eerste plaats wordt opvallend opgeëist door Afghanistan, nochtans een land dat in internationale rapporten en lijsten doorgaans onderaan vermeld wordt. De OESO wijdt het succes van Afghanistan aan het efficiënte geo-onomastieke beleid dat het land ondanks de locale politieke instabiliteit heeft weten te voeren. Ook opvallend is de slechte score van de Verenigde Staten (184), al slagen die erin om dat te maskeren door zichzelf kortweg “America!” te noemen en zich voor de rest niets van OESO-rapporten aan te trekken.  Verder lukt het ook Myanmar, het vroegere Birma, niet om zijn gunstige positie van voor 1989 te heroveren. Het land doet het met de 115e positie niet bijzonder goed.

Regio’s

Het OESO-rapport neemt alleen officieel erkende landen op en dus worden onze regio’s niet vermeld. Deze redactie deed daarom de oefening over voor Vlaanderen en Wallonië. De resultaten zijn onthutsend: mochten Vlaanderen en Wallonië onafhankelijke natiestaten zijn, dan zouden zij volgens de OESO op respectievelijk de 186e en 188e plaats komen, ná Vietnam en Wit-Rusland. Redacteur Hans Van Elverschele, specialist op gebied van alfabetiek, licht toe: “Dit lijkt er zeer sterk op te wijzen dat, ondanks wat sommige politici ook mogen beweren, het Belgische systeem werkt. Met de naakte feiten valt niet te redetwisten. Cijfers zijn cijfers, ook als het letters zijn.”

27 reacties op "OESO-rapport: België in top 20 alfabetisch gerangschikte landen"

      1. Ja, maar het riskeert geen ‘Brussel’ , zelfs geen minder gunstig ‘Bruxelles’ te worden, maar wel degelijk ‘Wallobrux’. Hoe politici omwille van hun eigenwaan recht naar hun ongeluk lopen…

        Beantwoorden.
  1. Jamaar de OESO gebruikt Engelse namen; dan krijg je Flanders en Wallonia en doet Vlaanderen het plots een stuk beter. Kwestie van je parameters consequent toe te passen om geen vertekend onderzoeksresultaat te bekomen!

    Beantwoorden.
  2. aha, vorige rangschikking werd door Julius Ceasar gemaakt , wij waren toen nog Galliërs, dus iets lager in de rangschikking, maar ja de Romeinen kwamen ons daarom ook beschaven hé en met succes zou’k zeggen

    Beantwoorden.
    1. Vannacht trouwens de vraag voorgelegd aan mijn partner. Dit tijdens een afleidende activiteit om te kunnen rekenen op een spontaan, onbevangen antwoord. Zoals zo vaak, wist ze het ook dit keer weer beter! Het veelzeggende antwoord “Aaaaaaaaaaaah” bewijst dat na elke topprestatie in de toponymie er enkel onverdeeld succes “in het verschiet” kan liggen.

      Beantwoorden.
  3. Geachte,

    Dit moet toch een misverstand zijn. De afbeelding geeft alle landen alfabetisch gerangschikt aan. Dan zou het toch toeval zijn dat alle landen met een A ook vooraan gerangschikt zijn.
    Hier klopt iets niet. Graag uw reactie a.u.b.

    Groeten.

    G. Daniels.

    Beantwoorden.
  4. Onafhankelijkheid van regio’s is niet altij nefast; toen Eritrea en Ethiopie elk hun eigen weg gingen, resulteerde dat in nagenoeg een status quo op de ranking. Eritrea, dat pro-onafhankelijkheid was, ging er zelfs licht op vooruit.

    Beantwoorden.
  5. Indien we het ganse Belgische parcours, wat duidelijk niet werkt ,nu eens geheel overboord gooien en ons landje omdopen tot Allochtonië/Allochtonia.
    Niks dan voordelen :
    Gent moet om te beginnen z’n woordenboek niet aanpassen.
    We zijn ineens allemaal allochtonen, wat veel makkelijker is voor het asielbeleid, maar ook in het buitenland vinden we gelijk een pak meer medeburgers.
    Geen Vlaamse, Duitse, Waalse en Brusselse regering meer nodig enkel één Allochtone. Gelijk een pak minder politieke parasieten en dus minder kosten waardoor de belastingdruk omlaag kan en hierdoor worden de hier lokale werkmensen terug een pak concurrentiëler.
    Qua verdraagzaamheid en openheid doen we het federaal in de praktijk momenteel al helemaal niet slecht door een homofiele Italiaanse immigrant als premier te hebben.

    Op deze manier stijgen we gelijk naar de top4 net boven Andorra, en zelfs indien de Verenigde Staten van Amerika er in slagen hun ganse continent in te palmen zelfs dan blijven we net 1 plaats voor op Amerika.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter