Griekenland wil democratie terug van Europa

BRUSSEL/ATHENE – Griekenland onderhandelt al een maand met zijn internationale geldschieters over nieuwe financiële hulp. De Grieken zouden ook graag de democratie terug hebben. ‘We hebben ze nu lang genoeg uitgeleend.’
Alexis Tsipras zou graag de democratie terugkrijgen van Europa. (Foto: Kremlin.ru, CC by 4.0)
Alexis Tsipras zou graag de democratie terugkrijgen van Europa. (Foto: Kremlin.ru, CC by 4.0)

De democratie werd een slordige 2500 jaar geleden ontwikkeld in Griekenland. De Grieken waren er heel tevreden over. “Het duurde dan ook niet lang of Europa belde aan. Of ze die democratie ook eens mochten lenen. We zijn nu tientallen jaren verder en de EU heeft ze nog altijd niet teruggegeven”, klaagt Alexis Tsipras, de Griekse premier.

De gevolgen laten zich raden. “Terwijl de EU-landen ostentatief gebruik maken van de democratie, en er zelfs de ogen mee uitsteken van andere machtsblokken zoals Rusland en China, moeten wij het hier stellen met een regime waarin de macht niet meer aan het volk toekomt.  Een neoliberale dictatuur die de mensen uitperst en waar we zelf ook niet om gevraagd hebben,” stelt Tsipras.

“Het wordt stilaan tijd dat Europa de democratie teruggeeft, zodat de vertegenwoordigers van het Griekse volk eindelijk het beleid kunnen voeren waar de Grieken zelf in alle soevereiniteit om gevraagd hebben”, vindt ook Griekenland-correspondent Bruno Tersago. “Dat hele systeem met schijnverkiezingen, waarbij het niet uitmaakt of je voor Pasok, Nea Demokratia of Syriza stemt, omdat het toch het strenge besparingsbeleid van de geldschieters is dat moet worden uitgevoerd, is welletjes geweest.”

“Europa heeft zich nu lang genoeg met de democratie kunnen amuseren”, aldus nog Tsipras.

Volgens Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, vormt het geen probleem om op deze specifieke eis in te gaan. “Ik zie niet in waarom we de democratie niet zouden teruggeven aan de Grieken. Wij gebruikten ze toch niet echt. Dan is het beter dat iemand er nog wat geniet van heeft, dan dat ze daar ergens in een bureaulade ligt te verloederen.”

Toch heeft Tsipras er geen goed oog in. “Europa wacht nu al zo lang met ons de democratie terug te geven. Het zou me niets verbazen als ze de democratie onderweg ergens kapot gemaakt heeft en ze haar nu niet meer durft terug te geven.”

Eén reactie op "Griekenland wil democratie terug van Europa"

 1. God soms heb ik zin om zo’n Eurofiel ‘ergens onderin te smijten’. Waaronder ben ik nog niet uit maar een trein zou kunnen dienen. En dan nog moet je oppassen of ze kruipen er onderuit.

  Ik zou eigenlijk bij Proximus willen gaan werken. Ik zeg dan tegen de mensen dat ze een constructiefout hebben. Dat het door Voddaphone komt dat ze geen controle hebben over hun 5 MB. Ik zou die apen eigenlijk willen afbetalen.

  Als je die idioten gewoon afbetaalt en je rijdt dan met je otto over die dongel (= jackpotmachine). Dat kost pak 300€ maar het zou een hoop ergernis besparen. En mogelijk 500€. Pak je wil een tiet zien en die komt er overmorgen pas door?

  Allez hier in de Ardennen dan toch. in Antwerpen werkte het goed maar daar heb je geen pc nodig om tieten te zien.

  Van de Ardeense lucht word je wel loom. Zo heb ik mijn slapeloosheid totaal overwonnen.

  Je moet wel een auto en een lief hebben. Of een hond. En geen bang van slangen. Mijn Ghanese vriendin heeft daar een panische angst van. Ik kijk eerder gewoon waar ik mijn voeten neerzet. Heb er wel al eentje zien rondkronkelen.

  De meeste slangenbeten ontstaan omdat mensen ‘ snachts gaan plassen op hun sloefen en niet goed uitkijken. Bij 60% van de slangenbeten is alcohol in het spel.

  Pak je pakt zo’n baby slang op en legt diie in je vriendin haar bed? Nee dat zou ik nooit doen. Dat zou er erg over zijn. Ocharme.

  Met zo’n Eurofiel zou ik dat wél durven. Met wat geluk verschiet zo’n aap zich het kerkhof. Laat ze DAN maar eens uitzoeken wie hem dat gelapt heeft?

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter