Amerikaanse studie: stoppen met roken is niet alleen bijzonder onaangenaam, het is ook volstrekt nutteloos

MINNEAPOLIS – Iedereen weet dat roken ongezond is. Stoppen zou de kans op hart- en vaatziekten en allerlei kankers dan ook drastisch verminderen. Nieuw onderzoek toont echter aan dat de slechte gewoonte al vanaf de eerste sigaret onherroepelijke schade toebrengt aan het lichaam en de kiem legt voor latere tumoren, wat de voordelen van stoppen de facto tot nul herleidt.

– door Jan-Pieter De Leugheneire –

Roken is dodelijk. Al vanaf de eerste sigaret, zo blijkt nu. (Foto: Pixabay)
Roken is dodelijk. Al vanaf de eerste sigaret, zo blijkt nu. (Foto: Pixabay)

Een nieuw onderzoek van BiasDriven, een Amerikaanse dochter van het Belgische onafhankelijke onderzoeksbureau DataDriven, heeft in opdracht van de antitabakslobby een representatief staal van twaalf rokers onderzocht. Daaruit bleek, naast ondere andere het feit dat een kwartier lang naar een pakje staren al kan uitmonden in letsels aan het netvlies, dat je vanaf je eerste trekje een vogel voor de kat bent. “Het inhalaat, dat onder andere bestaat uit polycyclische aromatische koolwaterstoffen, kan al een kwartier na het roken genetische veranderingen teweegbrengen die kanker in de hand kunnen werken”, verheldert onderzoeksleider Stephen Hecht van de University of Minnesota in het vakblad Research in Chemical Toxicology. “Stoppen met roken is dus irrelevant, aangezien je toch onmiddellijk en onherroepelijk fucked bent.”

Ex-roker Wido Blymeersch (67) reageert verbitterd op het onderzoek. “Had ik dit geweten, dan was ik nooit gestopt met roken. “Rond mijn vijftigste heb ik op aanraden van mijn arts de sigaretten radicaal vaarwel gezegd. Jarenlang heb ik dag na dag zo hard gehunkerd naar de nicotine dat ik er fysiek pijn van had. Om nog maar te zwijgen van de mentale pijn, die frustratie die ik na elke maaltijd te verwerken kreeg. En wat heeft het mij nu opgeleverd?”, puft Blymeersch terwijl hij zijn zevende sigaret van het interview aansteekt. “Nul de botten. Eigenlijk zijn het zeventien verloren jaren geweest. Maar ik ben gestopt met stoppen: baat het niet, dan schaadt het niet. ”

Eerder zorgde een onderzoek van BiasDriven nog voor ophef, toen bleek dat ook 100 procent van de niet-rokers vroeg of laat sterven.

Laat een reactie achter