Joke Schauvliege – Recht van Antwoord

In het onderstaand recht van antwoord reageert Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege op de mediaheisa die gisteren ontstond naar aanleiding van een interview in het Radio 1-programma ‘De Ochtend’. In het interview feliciteerde de minister niet de acteur Matthias Schoenaerts, maar wel de nobele onbekende Matthias Schoenmaekers met zijn sterke acteerprestaties en aangename persoonlijkheid. De Raaskalderij geeft u de integrale publicatie, die vandaag ook in De Morgen is verschenen.

 “Vooreerst wens ik Michaël R. Rundskop te feliciteren met de uitzonderlijke prestatie om met zijn prent ‘Roskam’ genomineerd te worden voor een Emmy Award. Hij en zijn team hebben moeten opboksen tegen de groten der aarde zoals Marilyn Streep, Bart Pitt, en de Irakese makers van ‘A Segregation’. Voor een land als Vlaanderen is dat hoegenaamd niet vanzelfsprekend. Het is zonde dat we de typische beker met de grote oren niet hebben gewonnen, maar ik denk dat de nominatie voldoende bewijs is van ons gedreven cultuurbeleid van de afgelopen jaren. Het is immers geleden van de film ‘Dansaert’ van Stijn Van Coninxloo dat we nog eens de kans hadden om een felbegeerde Emmy binnen te halen.

“Mensen is misselijk”

Laat ons niet vergeten dat we met het VRT radio-orkest in zekere zin ook een winnaar in huis hebben. De onnavolgbare gitaarvirtuoos Jef Kozijns heeft met zijn romantische soulmuziek immers een sleutelrol gehad in de doofstomme prent ‘The Entertainer’. De muziekscore voor die film, 2-1 in ons voordeel, deed natuurlijk al het beste vermoeden, maar je moet het daar op verplaatsing in San Diego toch maar gaan doen. Chapeau!

Joke Schauvliege (CD&V): 'Mensen is misselijk'
Joke Schauvliege (CD&V): ‘Mensen is misselijk’

Na deze felicitaties wil ik me dan oprecht verontschuldigen voor de kleine uitschuiver van gisteren. In het programma ‘De Morgend’ op Radio Donna had ik het verkeerdelijk over Matthias Schoenmaekers, in plaats van Matthias Schoenaerts. Dat het bovendien gaat om de zoon van de gevierde ex-schaatser Julien Schoenaerts, maakt de vergissing des te pijnlijker. Ik kan en ga het niet ontkennen: ik heb me flamingant vergist, en bied daarvoor mijn excuses aan. Toch zat ik er nu ook weer niet zò ver naast: de voornaam was alleszins correct, net zoals de ‘Schoen’ in de achternaam. Het moet me dan ook van het hart dat, blijkens de twitterwoede van journaille als Bart Speeckhoudt en Werenfried Pauli, de media meer aanstoot nemen aan dit akkefietsje dan de betrokken personen zelf. De media volgen mijn uitspraken als minister van Mobiliteit en Openbare Werken op de voet, en vergroten elke kleine misstap met een stethoscoop. Mensen is misselijk.

“Confidentiële tweets”

Met dit recht van antwoord in ‘De Standaard’ wil ik dan ook, zowel als de persoon als de minister Joke Schauwvlokken, oproepen om te stoppen met die gemakkelijke kritiek aan mijn adres. Alle politici maken wel eens vergissingen, zoals onlangs president-minister Guy Peeters met zijn confidentiële tweets die hij te pas en te onpas met de hele wereld deelt. Of Inne Vandevervotte, die dacht dat een satirisch artikel van De Raaskalderij over het wierookverbod werkelijk waar was. Zulke dingen worden nooit breed uitgesmeerd in de pers.”

Bij het ter perse gaan, was de tot voor kort nobele onbekende Matthias Schoenmaekers (81) uit Bevekom nog aan het werken aan een uitgebreid opiniestuk op het forum van Het Laatste Nieuws over de hele situatie. Bij wijze van wederwoord op het bovenstaande, wilde hij alvast het volgende kwijt. “BV’s die krijgen wel erkenning, maar de hardwerkende Vlaming die verdomme de ganse dag zijn nestel mag afdraaien om dan nog alles te moeten afgeven aan die aasgieren ginderachter in Brussel, die willen ze niet kennen. Dan krijgt de man in de straat eens een deugddoend schouderklopje, dan pakken ze hem dat ook nog terug af! Gedaan met geven en toegeven! Dat is nu heel spijtig voor die mannen van Rundskop he, maar ik eis mijn welverdiende felicitaties terug. Of het ontslag van Schaudingskes.”

2 reacties op "Joke Schauvliege – Recht van Antwoord"

  1. In een land waar een eerste minister op de trappen van St.-Goedele de Marseillaise zingt in het geloof dat dit het Belgisch volkslied is, is een verspreking als die van minister Schoenvlieghe een kleine uitschuiver.

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter