Tourploeg VRT betrapt op doping

GAP – In de vroege uurtjes van deze ochtend vielen dopingcontroleurs van de UCI, ondersteund door eenheden van de Franse gendarmerie, het hotel binnen waar de VRT-ploeg resideert. Hun bevindingen zijn ronduit hallucinant. De VRT wordt met onmiddellijke ingang uit koers genomen. 

Michel Wuyts, hier duidelijk zichtbaar onder invloed van cafeïne
Michel Wuyts, hier duidelijk zichtbaar onder invloed van cafeïne

Zowat de hele equipe liep tegen de lamp. “Bij een controle van bloed- en urinestalen van de medewerkers werden allerhande lichaamsvreemde, prestatiebevorderende stoffen aangetroffen”, aldus dopingcontroleur Julien Carrière.  Michel Wuyts werd op heterdaad betrapt terwijl hij vloeibare cafeïne tot zich nam en José De Cauwer had sporen van nicotine en alcohol in het bloed. “En geen klein beetje!”, volgens Carrière. “Volgens mij heeft De Cauwer de avond voor de rustdag een dubbele portie genuttigd om daarna in de laatste bergritten nog eens goed van jetje te kunnen geven.”

Ook bij verschillende cameralui, geluidstechnici en motards werden een of meerdere van deze substanties aangetroffen. Volgens de laatste berichten zou Lieven Van Gils zelfs marihuana geconsumeerd hebben. “Op medisch voorschrift, tegen de stress, brother”, reageerde die al, met rode ogen en een brede grijns op het gezicht. “Dat is sinds ze bij Etixx-Quickstep de uitzending verstoord hebben, hihi, met hun Couckenbak-polonaise. Anders doe ik geen oog meer dicht. Chillax, man!”

Maar de ergste zondaar is zowaar perfecte schoonzoon Karl Vannieuwkerke. Die blijkt al de hele Tour vitamine C-tabletten en druivensuiker te slikken. “En niet zomaar druivensuiker hé”, gaat Carrière verder. “Dextro Energy Citroen!”

Rik De Saedeleer

De wielerwereld reageert verslagen. “Ik vind het een goede zaak dat de VRT uit de tour verwijderd is. Hoe moet het publiek de verslaggevers nu nog geloven?”, weeklaagt Patrick Lefevre “Er is tegenwoordig geen cleanere sport dan het wielrennen. En nu dit.” Gevraagd of hij een biologisch paspoort voor wielercommentatoren een goed idee vindt, antwoordde hij: “Nee. Maar ik pleit voor een ethisch charter, te ondertekenen door alle omroepen die verslag uitbrengen van onze mooie sport.”

Geletruidrager Chris Froome reageerde met een tweet: “Hoe Van Nieuwkerke zoveel rust kan uitstralen en toch zo’n scherpe vragen kan stellen… Deed me denken aan @RIPRikDeSaedeleer #TDF #vivelevelo”.

Enkel Bjarne Riis, zelf ook geen onbesproken blad, relativeerde de zaak wat. “Zo zwaar moeten we hier nu ook weer niet aan tillen. Die jongens staan onder grote druk om de koers elk jaar nóg spectaculairder te becommentariëren. De uitzendingen worden ook steeds langer. En tegelijkertijd worden de budgetten van de omroepen steeds kleiner. Het is dan ook niet verwonderlijk dat sommige van die jongens hun heil gaan zoeken in, euh, … prestatiebevorderende supplementen.” Bovendien, aldus nog Riis, gaat het er bij de andere zenders heus niet beter aan toe. “De echte zware jongens zitten bij de Italiaanse RAI. Die commentatoren al eens horen tekeer gaan? Het zou mij niet verbazen als ze daar ’s avonds collectief coke snuiven uit de decolleté van de bloemenmeisjes. Anders hou je dat niet vol!”

Tot slot nog dit: een in het ziekenhuis aanwezige journalist hoorde de dienstdoende controlearts het volgende zeggen tegen bereden verslaggever Renaat Schotte: “Geen enkele illegale substantie in uw urine terug te vinden, monsieur Schotte. U bent volledig clean. Gefeliciteerd met uw zwangerschap!”

14 reacties op "Tourploeg VRT betrapt op doping"

  1. Oops! Waar dan ingetrapt? Waar lag die drol dan?
   Ik vermoed dat u behoort tot die snotters die het licht gezien hebben en een onweerstaanbare drang voelen om dat te laten blijken. Knap hoor! Respect! Verder wensen we u veel jeuk en veel te korte armpjes om te kunnen krabben.
   Spelbreker!
   Dit artikel is niet om mee te lachen. Daarom is het gebeurde veel te ernstig van aard. Die eeuwenoude losbandigheid bij de BRT moét er uit. Die rooie rakkers altijd! We rekenen op BDW om daar eindelijk eens komaf mee te maken.

   Beantwoorden.
 1. Dit komt niet als een verrassing. De wattages die in de vrt tourprogramma’s al de hele tour worden gehaald zijn buitenaards. De concurrentie werd soms op een hoopje gereden. Maar toegegeven, de ernst van de beschuldigingen komt toch hard aan. Dextro Energy dan nog. Met zo’n oud spul weet je toch dat je tegen de lamp loopt. Neem dan verdunde Redbull, gecamoufleerd met wat vodka of gin of zo ;-)

  Beantwoorden.
 2. Typerend ook dat Schotte – de ongekroonde koning van de irrelevante en onnodige vraaggesprekken – zich bedient van trucs die 25 jaar geleden uitgestorven zijn. Is hier een ‘kapotje van schotje’-rel in de maak?

  Beantwoorden.
 3. Gilbert Staepelaere is op een dag rustig heengegaan. Elke boom valt uiteindelijk omver. Ik heb daar ZOVEEL meer bewondering voor dan voetbal en wieleridioten van allerlei slag. Alleen al van het geluid van de verslaggevers wordt ik niet goed. Vooral van voetbal word ik gewoon nerveus. Ik snap daar NIKS van.

  Het volk wil brood en spelen. Maar toch niet zoo primitief?

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter