In Memoriam: Rik Coppens (1930-2015)

WILRIJK – Ex-Rode Duivel en voetballegende Rik Coppens is overleden in het ziekenhuis. De balkunstenaar verwierf op een of andere manier nationale faam door met linker- én rechtervoet tegen een leren, bolvormig object te schoppen, niet zelden tussen twee palen in. Coppens werd 84. Een carrière-overzicht.

Rik_Coppens

 

 • 1930: Henri (Rik) François Louis Joseph Marie Bobby Mohammed Slisse Coppens wordt geboren in Antwerpen, dat toen nog Groot-Beerschot heette.
 • 1944-1945: Een piepjonge Coppens wordt een eerste keer topschutter. Bij de miniemen, door buiten competitie een heel bataljon Duitsers neer te maaien in het strafschopgebied.
 • 1946: Geallieerde scouts brengen de getalenteerde jonge aanvaller onder de aandacht van Beerschot AC, in die dagen de toonaangevende voetbalclub in toenmalig Groot-Beerschot.
 • 1952-1953: Coppens wordt een tweede keer topschutter, door keiveel goalen te maken tijdens het voetbalseizoen. “Ik schop tegen de bal om hem te doen verdwijnen achter de doellijn”, zei Rik en hij voegde nondedju ook nog de daad bij het woord.
 • 1954: Onder Coppens’ impuls verslaat het Belgische nationale elftal toenmalig wereldkampioen West-Duitsland, door een heel bataljon Duitsers neer te maaien in de zestien meter. Het massale aantal rode kaarten dat ze verzamelden door de Duitse verdediging van dichtbij met een shotgun met afgezaagde loop aan te pakken verleende het Belgische team de bijnaam ‘De Rode Duivels’, een naam die nog steeds in zwang is.
 • 1954: De Belgische eerste klasse treedt toe tot de internationale goudstandaard. Coppens wint de allereerste Gouden Schoen, onder andere door keiveel goalen te maken tijdens het voetbalseizoen.
 • 1954-1955: Coppens wordt een derde keer topschutter. Opnieuw maakte hij keiveel goalen tijdens het voetbalseizoen. Voetbalanalisten zijn unaniem: “Ja, die man kan goed goalen maken.”
 • 1957: Coppens is niet alleen een goede dribbelaar, hij is ook een briljant strateeg. Tijdens een match tegen IJsland ontwikkelt hij de strafschop in drie tijden, die maar liefst 40 procent efficiënter is in het maken van een goal dan de toenmalige strafschop in vijf tijden.
 • 1960: Coppens maakt een goal tijdens een wedstrijd. “Joepie!”, is zijn eerste reactie.
 • 1961-1962: Ondanks aanbiedingen van Napels, Barcelona, Inter Milan en AC Milan kiest Coppens voor het grote geld bij Olympique Charleroi. De Waalse stad is de transfersom nog altijd niet te boven gekomen.
 • 1962-1970: Coppens ruilt Charleroi voor respectievelijk Molenbeek, Berchem en Borgerhout. Tot op heden kennen deze steden grote sociale en financiële problemen door de put die de dure spits er destijds geslagen heeft.
 • 1970: Coppens neemt afscheid van het professionele voetbal. “Ik heb stilaan wel genoeg goalen gemaakt”, zegt hij daarover tijdens een persconferentie.
 • 1970-1984: Coppens blijft niet bij de pakken zitten en wordt trainer van verschillende Belgische ploegen. Hij leert de spelers er voornamelijk om goalen te maken. “Probeer steeds tussen de palen te mikken”, is zijn advies.
 • 1979: De Rode Duivels worden met 8-1 weggevaagd door het beter bewapende Nederlandse nationale elftal, in een match die later bekend zou worden als ‘de Feyemoord’. Aanvoerder Rik Coppens is de enige overlevende na een minutenlange barrage met kruisraketten en kleine mortieren, maar stapt niettemin lachend van het veld.
 • 1992: De Belgische eerste klasse treedt toe tot de internationale ebbenhoutstandaard. Tegen dan is Coppens te oud om ook de allereerste Ebbenhouten Schoen op zijn conto te schrijven. Daniel Amokachi gaat met de eer lopen. Amokachi heeft dan ook veel goalen gemaakt tijdens dat voorbije voetbalseizoen.
 • 1995-2012: Coppens is een graag geziene gast in voetbaltalkshows op televisie. Hij vertelt er over goalen maken, over hoe de ene ploeg beter goalen had kunnen maken en hoe de andere ploeg nog meer goalen zou kunnen maken, en over hoe hij in zijn tijd toch ook veel goalen heeft gemaakt.
 • 2013: De Belgische eerste klasse treedt toe tot de internationale Louboutinstandaard. Coppens vindt zichzelf te oud om zich als vrouw te verkleden en grijpt naast de eerste Gouden Pump, hoewel ie hem volgens insiders zeker had gewonnen als ie nog had deelgenomen aan de competitie. Hij heeft immers veel meer goalen gemaakt dan de andere laureates.
 • 2015: Rik Coppens wandelt een laatste keer door de grote spelerstunnel des levens. Dat hij nog veel goalen moge maken in de hemel.

3 reacties op "In Memoriam: Rik Coppens (1930-2015)"

  1. Lassers!
   Het afkeuren gebeurt door een schijtsrechter.
   Own-goal = het bezitten van een goal, en komt voor bij amateurclubs die via barbecues en wafelverkoop hier voldoende geld voor verzameld hebben. Bij de profclubs tref je meestal 2 own-goals aan.

   Beantwoorden.

Laat een reactie achter