Gezin en carrière wél verenigbaar, vinden onambitieuze jonge moeders

EKEREN/ZOTTEGEM – Een wellicht overspannen Monique De Knop, de voorzitster van het directiecomité van de FOD Binnenlandse Zaken, heeft de opmerkelijke bewering gedaan dat voor vrouwen een gezin en een carrière niet te verenigen vallen.  Ze vindt dat vrouwen moeten kiezen tussen één van beide, maar wordt daarin nu tegengesproken door enkele onambitieuze jonge moeders.

Fien Delaere (33) uit Zottegem kan haar gezin naar eigen zeggen perfect combineren met haar carrière. De trotse mama beknibbelt op de tijd die ze ’s ochtends in haar twee zoontjes steekt. “Ik maak om de twee dagen boterhammetjes klaar voor Siebe (6) en om de twee dagen voor Joren (4). Dat is niet alleen goed voor hun lijn, ze leren op die manier ook meteen om te doseren: als ze alles in één keer opeten, hebben ze de volgende dag honger. Zo bespaar ik elke ochtend gemakkelijk tien minuten. Die tijd gebruik ik om alvast de helft van mijn e-mails te checken. De andere helft wis ik, zo kan ik op mijn werk meteen van wal steken.”

Jozefien ondervindt geen hinder in de dagelijkse combinatie van werk en gezin.
Jozefien ondervindt geen hinder in de dagelijkse combinatie van werk en gezin.

Ook Jozefien Smekens (36) uit Ekeren ondervindt absoluut geen hinder in de dagelijkse combinatie van werk en gezin. “Het zit hem in heel kleine dingen, zoals vrede nemen met slechts twee kinderen terwijl je er eigenlijk vier wou, of net onder je niveau blijven werken zodat je ’s avonds nog genoeg energie over hebt om in je kinderen te investeren. Met mijn diploma (communicatiewetenschappen, nvdr.) had ik wellicht iets interessants in de media kunnen doen, maar zodra onze Katrien (8) en onze Esmée (2) er waren, was ik maar wat blij met mijn allerminst energievretende betrekking als management assistant bij BNP Paribas Fortis. Ik beklaag mevrouw De Knop, ze moet een heel eenzijdig leven hebben.”

“Meer vrouwen zouden een voorbeeld moeten nemen aan Fien en Jozefien”, vindt gedragspsychologe Ingeborg Arbeidsmarckx (34). De experte heeft de handen vol met haar twee jonge kleuters, maar vond intussen toch nog de tijd om een handboek voor jonge moeders te schrijven, onder andere door minder aandacht te besteden aan zinsbouw en research. “In mijn boek ‘Mijn huis is redelijk proper, en nu ga ik een Duvel drinken’ ga ik uit van wat wij vrouwen van mannen kunnen leren”, doceert de experte. “Mijn man slaagde er immers in om zijn carrière wél probleemloos te combineren met onze twee jonge kinderen, terwijl ik er bijna aan onderdoor ging door de stress. Daardoor zag ik in dat de sleutel tot succes half werk is. Die badkamer hoeft echt niet te blinken, die promotie moet echt niet worden binnengehaald. Dat is waarom vrouwen falen – ze willen alles gewoon te goed doen.”

En kan de man dan niet helpen? “Die heeft toch al een voltijdse bezigheid aan half werk, dus laat hem maar rustig doen.”

Laat een reactie achter