Pieter De Crem sneuvelt tijdens vuurgevecht in Kunduz

Kunduz – Minister van Defensie Pieter De Crem is zondagavond om het leven gekomen bij een gewelddadige aanslag in de Afghaanse provincie Kunduz, waar een deel van de Belgische ISAF-militairen gelegerd zijn met als opdracht het Afghaanse leger op te leiden.

– door Puriet Groenboeck in Afghanistan –

De CD&V’er was er op bezoek om de 600 Belgische militairen die in Afghanistan op missie zijn een hart onder de riem te steken. Wegens veiligheidsreden ging het om een verrassingsbezoek. De minister was zondagochtend geland voor een eerste bezoek aan de Belgen die in de luchthaven van Kaboel zijn gelegerd. Later op de dag trok hij onder bescherming van een militair konvooi van de International Security Assistance Force (ISAF)  verder naar het noordelijkere Kunduz, waar een honderdtal Belgen actief is. Enkele instructeurs leiden er een bataljon van het Afghaanse leger op. Daar liep het grondig mis.

Hinderlaag

De minister stond erop – tegen het unanieme advies van alle officieren ter plekke in – om een patrouille te vergezellen op een inspectieronde in een van de vele dorpen buiten de versterkte compound waar het zwaarbewapende bataljon para’s uit Leopoldsburg gelegerd is. Tijdens die operatie viel de patrouille in een hinderlaag. In het vuurgevecht dat daarop volgde, lieten drie burgers, twee Afghaanse soldaten, één koe en één Belg – minister De Crem dus – het leven. Vermoedelijk zijn er een tiental Talibanstrijders gesneuveld of gewond. “Het was pure waanzin”, aldus kapitein Mike Gooris, commanding officer van de bewuste patrouille. “Al onze missies zijn levensgevaarlijk, in tegenstelling tot de berichten die het thuisfront bereiken. Dat was nu niet anders.”

Volgens nog onbevestigde berichten zou de minister roekeloos gedrag hebben vertoond door als enige uit dekking te lopen om midden op de hoofdstraat van het dorpje voor de camera’s te verkondigen dat “onze jongens niet rechtstreeks in de gevechten zijn betrokken”. “Dat kan ik bevestigen”, weet kapitein Gooris onze reporter ter plaatse te vertellen. “Gezien het grote risico op een aanval hadden we ons verdekt opgesteld in een gracht langs de kant van de weg, achter een bomenrij. Under hard cover, zoals we dat plegen te noemen. Tot de minister plots doodleuk fluitend opstond en al lachend midden naar een mogelijk cross fire zone huppelde met zijn cameraploeg. Dat is er dus om vragen, he. Nog geen drie seconden later vlogen de kogels en RPG’s (Rocket Propelled Grenades, nvdr.) ons om de oren.”

Het gevecht met de Taliban dat daarop volgde moet bijzonder bloederig zijn geweest. De minister was ook niet op slag dood, volgens nog onbevestigde bronnen. “Inderdaad, zo was het, ook dat kan ik bevestigen”, aldus kapitein Gooris. “De minister had zich naast een koe gepositioneerd voor de foto. De koe ving de eerste RPG op, waardoor de minister tegen een boom werd geslingerd.

Danny Tesallemal: 'PK-machinegeweer. "Dat overleeft niemand."'
Danny Tesallemal: ‘PK-machinegeweer. “Dat overleeft niemand.”‘

We riepen nog dat hij moest blijven liggen, zijn arm was uit de kom gerukt en hij moet minstens een paar ribben hebben gebroken, maar dat was geen avance, er zat waarschijnlijk te veel bloed in zijn oren en door de ruis van de explosie zal hij toch niets meer gehoord hebben op dat moment. Enfin, hij probeerde dan op te staan maar werd prompt driemaal in het hoofd geraakt door een PK-machinegeweer. Dat overleeft niemand.”

Geschokt

De drie cameramensen zijn er wonder boven wonder met de schrik vanaf gekomen. De woordvoerster van de delegatie laat ons weten geschokt te zijn en zo spoedig mogelijk huiswaarts te keren met de eerste Belgische body bag.

Minister De Crem laat een vrouw en drie dochters achter.

Enkele reacties

“Zulk nieuws slaat in als een bom. We verliezen niet alleen een goede partijgenoot, maar ook een warm mens en een echte vriend. Namens mezelf en de partij wens ik de familie alle nodige sterkte.”
Yves Leterme, CD&V

“Ik zou minister De Crem willen bedanken om op deze manier het best mogelijk argument tegen de betrokkenheid van het Belgische leger in Afghanistan te illustreren. Wij hebben daar niets te zoeken, het enige wat Afghanistan en het Afghaanse volk kan redden van de Taliban, zijn ongewapende vrijwilligers, vrouwelijke vredesactivisten en ngo’s die voor onderwijs en discussiefora ter plekke gaan zorgen. “
Wouter De Vriendt, Groen!

“Ik ben sprakeloos, en overmand door verdriet. Minister De Crem had de mooiste krullen die ik ooit heb mogen wassen. Ik ga me een tijdje terugtrekken om dit verlies te boven te komen.”
Maurice Haentjens, kapper

“En wie gaat er godverdomme mijn koe betalen?!?”
Tarib-El-Haqim Mohamed, eigenaar koe

Laat een reactie achter