Monumentenzorg schrapt dotatie Fabiola

LAKEN – In de nasleep van de heisa rond het feit dat koningin Fabiola een stichting wilde oprichten om haar erfenis te beheren, heeft ook Monumentenzorg de dotatie aan koningin Fabiola geschrapt. Daardoor komen een aantal broodnodige renovaties aan de voorgevel van de koningin-weduwe wel in het gedrang.

Het kleinste kind kan zien dat koningin Fabiola al jaren niet meer gerestaureerd is. Foto: Flickr)
Het kleinste kind kan zien dat koningin Fabiola al jaren niet meer gerestaureerd is. Foto: Flickr)

“Je hoeft maar één blik op Fabiola te werpen om te zien dat ze al jaren niet meer gerestaureerd is”, bracht notoir republikein Jean-Marie De Decker (LDD) gisteravond de bal aan het rollen in Ter Zake. “Mijn vraag is dus: waar is dat geld naartoe? Een wilde gok: Pax Christi? De nonnekes van Opgrimbie? Of zou ze het toch integraal aan haar kapper hebben uitgegeven? Ach, op haar leeftijd is het vooruitzicht van een mooie erfenis wellicht aanlokkelijker dan een rimpel meer of minder.”

“Aan haar kapsel kan ze de dotatie alleszins niet hebben uitgegeven”, weerlegt Hilde Erfgoets van Monumentenzorg. “Het beheer daarvan valt immers onder de bevoegdheid van het Agentschap voor Natuur en Bos. Anderzijds vrezen we samen met meneer De Decker wel al langer dat onze dotatie oneigenlijk wordt gebruikt. In een aantal decreten is immers duidelijk omschreven dat die dotatie enkel voor buitengevelwerk mag dienen. Maar de façade van onze koningin is er de laatste jaren niet echt op vooruit gegaan, dat kan het kleinste kind vaststellen.”

Siliconen

De woordvoerder van het paleis laat intussen weten de kritiek niet te nemen.”Dat Monumentenzorg die dotatie schrapt is misdadig”, zo klinkt het daar. “Net nu kunnen we dat geld goed gebruiken, want de koninklijke boezem staat op instorten en moet dringend gestut worden met een I-profiel. Om nog maar te zwijgen van de vochtproblemen, waarvoor we heel wat siliconen en een nieuwe laag vernis moeten zetten. Dat de koningin, weliswaar in de luwte, al jaren aan haar voorgevel werkt met revolutionaire gebedstherapie uit Spanje, is daarbij van geen tel, neem ik aan? Ach, dat haalt het nieuws niet, he. Maar mocht u vinden dat die gebedstherapie geen zoden aan de dijk zet, dan stelt de koningin voor dat u zich wendt tot de Heer, om samen met haar te vragen wanneer het Hem zal behagen haar gebeden te verhoren.”

3 reacties op "Monumentenzorg schrapt dotatie Fabiola"

  1. Het Agentschap voor Natuur en Bos is een Vlaams agentschap… ik wist niet dat de bevoegdheid over het koningshuis geregionaliseerd was. Laat de Walen dan maar voor haar façade opdraaien!

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter