Rood en groen werken aan Maldiven-coalitie

BRUSSEL – Nu preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) de handdoek in de ring hebben gegooid, lijken de zogenaamde Arizona-coalitie, de Bourgondische coalitie, de Vivaldi-coalitie en de Regenboogcoalitie definitief naar de prullenmand verwezen. Maar geen nood, er zijn nog genoeg vlaggen in de wereld om even door te gaan. Volgens onze bronnen ligt er nu een Maldiven-coalitie op tafel.

De Maldiven zijn een kleine eilandengroep in de Indische Oceaan met een rood-groene vlag en de islamitische wassende maan. Het zou dus gaan om een linkse coalitie, bestaande uit de PS (20 zetels), sp.a (9 zetels), PTB/Pvda (12 zetels), Groen (8 zetels) en Ecolo (13 zetels). Samen maakt dat 62 zetels en dat zijn er dus 14 te weinig voor een meerderheid.

Volgens Vlaams Belang willen de Waalse partijen daarom alle grenzen opengooien voor islamitische vluchtelingen, in de hoop dat die massaal links zullen stemmen om deze coalitie bij de volgende verkiezingen aan een meerderheid te helpen, wat meteen ook het islamitische symbool op de vlag zou verklaren.

Volgens de PS symboliseert het witte oppervlak in het groene veld echter het aantal zetels dat de ecologisten door de flaters van Kristof Calvo zijn misgelopen en hoeft niemand daar verder iets achter te zoeken. “We willen een meerderheid maken met de liberalen, kortom, mensen die geld genoeg hebben om naar de Maldiven te reizen. Je zou dat paars-groen kunnen noemen, maar dan hadden we niet zo’n coole vlag gehad zoals de andere preformateurs”, verklaart PS-voorzitter Paul Magnette.

Malle dieven

In ieder geval is de Maldiven-coalitie een uitstekende metafoor om de huidige stand van zaken in het hele politieke bedrijf samen te vatten: een eilandengroep die onder invloed van de klimaatcrisis gedoemd is op korte termijn verzwolgen te worden door het wassende water. En Maldiven lijkt op ‘malle dieven’, wat tot dusver de meest accurate omschrijving is voor om het even welke poging tot coalitie.

Laat een reactie achter