Chauffeurs De Lijn krijgen dienstwapen

BRUSSEL – De Lijn is de incidenten met agressieve passagiers grondig beu.  In een poging om het reizigersgeweld in te dijken keurt het bestuur nu een ingrijpende maatregel goed: alle chauffeurs mogen vanaf morgen een vuurwapen gebruiken.  “Voortaan voeren wij voor het reizigerskrapuul een staalhard beleid van vergelding en vuurkracht”, klinkt het bij de moegetergde buschauffeurs.

“Er zal snel schot in de zaak komen op deze manier”, grapt De Lijn-topman Roger Kesteloot.  “Gedaan met weerloos bus- of trampersoneel dat genadeloos wordt afgeranseld door agressieve zwartrijders of gewapende jeugdboefjes.  Door onze mensen een glanzende Smith&Wesson in handen te duwen geven we hen een rechtvaardige kans om zich te verdedigen, en zetten we volop in op de optimalisering van de veiligheid op ons net!”

Het wapengebruik van de chauffeurs zal streng worden gereglementeerd (Foto: Vitaly Volkov)
Het wapengebruik van de chauffeurs zal streng worden gereglementeerd (Foto: Vitaly Volkov)

Het spreekt voor zich dat het wapengebruik van de Lijnchauffeurs streng zal worden gereglementeerd.  “Niet elke vermeende inbreuk op het busreglement moet voortaan automatisch worden bestraft met een kogel door het hoofd of in de maagstreek”, geeft Kesteloot toe.  “Dat zou misschien leiden tot barbaarse en onrechtvaardige toestanden, en dat is in strijd met onze strenge deontologische code.  Neen, bij onregelmatigheden zoals een ongeldig vervoersbewijs of een louter verbaal incident zullen we mild blijven, en zal de busbestuurder de overtreder op zijn ongelijk trachten te wijzen middels een genadig, dof schot in de linker- of rechterknieschijf.  Daarna kan er desgewenst worden verder gepraat.”

Ontradend effect

Algemeen wordt verwacht dat het veiligheidsgevoel op het bus- en metronet gevoelig zal stijgen zodra de chauffeurs zijn bewapend met revolvers en kogelgordels.  “Het openbaar vervoer mag niet langer een oncontroleerbare jungle van geweld en pijn zijn”, legt Sofie Van Damme van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid uit.  “Het is belangrijk dat onze reizigers zich te allen tijde op hun gemak voelen.  Wij geloven dat het beredeneerd gebruik van vuurwapens daar in grote mate toe kan bijdragen.   Het besef dat hij op elk ogenblik kan worden neergekogeld door een alerte buschauffeur, zal zo goed als zeker een ontradend effect hebben op een potentiële herrieschopper”, vertelt de woordvoerster trots.

Buschauffeur Danny Verplaetse (47) is alvast erg te spreken over de nieuwe regelgeving.  “Ik doe al dertig jaar de lijn 92 tussen Mortsel en Berchem”, bromt Verplaetse van onder zijn indrukwekkende snor.  “Al die tijd hebben wij ons als runderen laten uitschelden en afdreigen, met als enig mogelijke represaille een ordinaire knokpartij op de bus, of een belachelijke GAS-boete die toch nooit wordt betaald.  Hopelijk zal de reële dreiging van een kogel door de harses de lastige reizigers van De Lijn spoedig tot inkeer dwingen”, hoopt de mobiliteitsfunctionaris.

Gelijke wapens

Wat denken de relschoppers eigenlijk zelf van de plannen van De Lijn?  De veertienjarige Saïd uit Molenbeek neemt het alvast sportief op.  “Och ja, het is misschien geen slechte zaak dat het vervoerspersoneel nu net als wij beschikt over vuurwapens”, lacht de vrolijke tiener.  “Zo strijden we tenminste met gelijke wapens.  Dat moet ons scherp houden.  In deze competitieve maatschappij mag je immers op geen enkel moment je aandacht laten verslappen!”

3 reacties op "Chauffeurs De Lijn krijgen dienstwapen"

    1. De S&W voor de buschauffeurs kwestie belastingen een werkgereedschap en dus volledig aftrekbaar.
      Tenzij je hem voor woon- werkverkeer ook gebruikt dan maar voor 50% aftrekbaar.

      Beantwoorden.

Laat een reactie achter