Regering en rebellen raken het eens over centrale positie Zon in zonnestelsel

MONTREUX – Op de internationale vredesconferentie rond Syrië kon de VN alweer een moeilijke doorbraak forceren. Na bikkelharde gesprekken zijn onderhandelaars van de Syrische regering en de oppositie het eens geraakt dat de planeten draaien om de Zon, en niet omgekeerd.

Een zichtbaar vermoeide VN-onderhandelaar Lakhdar Brahimi zette het akkoord uiteen

Het regime van Assad stelde aanvankelijk nog scherp dat het hele universum draaide om de persoon van president Bashar Assad, en had gedreigd dat eenieder die de positie van Assad in twijfel trok, als landverrader zou worden behandeld. Radicalere groepen in het versplinterde kamp van de rebellen stelden daarop dat Allah het epicentrum van de kosmos is, en benadrukten hun voornemen om iedereen die daar anders over dacht het hoofd van het lichaam te scheiden.

Het water tussen de twee partijen leek lang onoverbrugbaar, maar in de vroege uren van de ochtend kwam VN-onderhandelaar Lakhdar Brahimi dan met een gematigd voorstel. Daarin werd gesteld dat de Zon centraal in het zonnestelsel staat, dat de planeten erom heen draaien, maar dat zowel Assad als Allah ‘ook erg belangrijke factoren zijn’. De VN moesten talrijke, onafhankelijke experten in de natuurkunde oproepen om beide groeperingen van het voorstel te overtuigen. Pas nadat China en Rusland, stevige bondgenoten van Assad, duidelijk stelden dat ook zij overtuigd waren van de centrale positie van de Zon, gingen de regeringsonderhandelaars overstag. Beide partijen claimen het akkoord alvast als ‘een historische overwinning’.

Dat de onderhandelaars een akkoord konden bereiken, stemt hoopvol. Gisteren was er al een kleine doorbraak nadat de onderhandelaars het eens raakten over een plek om te gaan lunchen. Aangaande de afschuwelijke burgeroorlog in Syrië is er nog steeds geen schijn van een akkoord te bespeuren.

Laat een reactie achter