Nobelprijs ‘Alles’ naar Jeremias Gobelijn

ZONNEDORP/STOCKHOLM – Gisteravond maakte het Zweedse Nobelprijscomité de winnaar van de Nobelprijs Alles bekend. De prijs gaat naar professor Jeremias Gobelijn. Dit komt niet echt als een verrassing, aangezien Gobelijn als enige ter wereld professor is in Alles.

Gobelijn is als enige ter wereld professor in Alles
Gobelijn is als enige ter wereld professor in Alles

Jeremias Gobelijn kaapte eerder al alle bekende Nobelprijzen weg. Aangezien iemand slechts één maal een bepaalde Nobelprijs kan winnen, werd deze speciale erkenning speciaal voor hem in het leven geroepen. “Het Nobelprijscomité kan deze trofee in haar gat steken”, reageerde een zichtbaar aangedane Gobelijn in zijn woord tot het publiek, “Ik bedoel, ik ben bijzonder hoogvereerd met deze erkenning”. Hoewel minder bekend bij het grote publiek, dat Gobelijn vooral kent van de Vliegende Bol en de Purperen Pillen, worden vooral zijn baanbrekende ontdekkingen binnen de seksuologie en de vergelijkende taalkunde buitengewoon gewaardeerd.

Barabas boos

Een bijzonder teleurgestelde Barabas verliet vlak na de bekendmaking de ceremonie. Het zit de geleerde duidelijk erg hoog dat hij al jaren over het hoofd wordt gezien door het Nobelprijscomité. In 1952 was hij even heel dicht bij de Nobelprijs voor de Natuurkunde, met de uitvinding van de teletijdmachine. De prijs werd toen echter nipt weggekaapt door Felix Bloch en Edward Mills Purcell, voor hun ontwikkeling van nieuwe methodes voor precisiemeting van kernmagnetisme. Barabas zou slecht liggen in de academische wereld door zijn talrijke gebruik van proefdieren en experimenten met GGO’s (genetisch gemodificeerde organismen, nvdr.) Ook zijn verleden als naziwetenschapper aan de zijde van Werner von Braun zou hem parten spelen.

De Nobelprijs Alles zal worden uitgereikt op 10 december in Stockholm. (EM)

 

Laat een reactie achter