Bakermat democratie plant referendum

ATHENE – Als alles goed gaat, mogen de Grieken in januari voor of tegen het Europese Noodplan stemmen. Daartoe organiseert de overheid een referendum waaraan alle mannen van boven de achttien mogen deelnemen. Vrouwen, slaven en perioiken zijn uitgesloten van de stembusgang.

– door Jan-Pieter De Leugheneire –

Premier Papandreou heeft een goed oog in de zaak. “Europa geeft Griekenland 130 miljard en scheldt 100 miljard van onze staatsschuld kwijt. Daar kan toch geen enkele burger écht tegen zijn? Ik acht mijn bevolking volwassen genoeg om het Europese aanbod te accepteren.”

Papandreou (r.): 'Soms moet je blindelings op het gezond verstand van het volk vertrouwen.' (Foto: PASOK)Internationaal groeit echter de kritiek op Papandreous beslising om het volk mee te laten beslissen over haar eigen toekomst. Merkel en Sarkozy delen Papandreous optimisme niet en vrezen dat de Grieken massaal nee zullen stemmen op het voorstel om een significant deel van hun pensioenen en sociale zekerheid in te leveren. De Griekse premier pareert: “Dat Sarkozy ons niet vertrouwt, tot daar toe. Maar in Duitsland zouden ze toch moeten weten dat je soms blindelings op het gezond verstand van het volk moet vertrouwen?”

Schervengericht

Niet alleen de Europese regeringsleiders, ook de financiële markten reageren bijzonder volatiel. Op de aankondiging van het referendum kelderden alle Europese bankaandelen en ratingbureau Fitch kondigde al aan de waardering van het Zuid-Europese land te zullen verlagen tot ZZZ als de Grieken het Europees noodplan verwerpen. Fitch verantwoordde die demarche met de mededeling dat “beslissingen over honderden miljarden euro’s beter niet worden overgelaten aan mensen die zelfs nog nooit een miljoen euro in hun handen hebben gehad.”

De Griekse oppositie vraagt nu om een herinvoering van het ostracisme (de praktijk waarbij burgers een medeburger kunnen verbannen door zijn naam op een potscherf te schrijven, nvdr.) om Papandreou aan de kant te schuiven. De premier heeft al laten weten zich niet zomaar bij de feta neer te leggen.

Laat een reactie achter