Turtelboom: ‘Alle straffen vanaf zes maanden uitgevoerd’

Erg jonge criminelen ontlopen volgens de minister nog te vaak hun straf

BRUSSEL – Al wie vanaf vandaag veroordeeld wordt en ouder dan zes maanden is, zal niet langer aan zijn opgelegde straf ontsnappen. Dat heeft justitieminister Annemie Turtelboom (Open VLD) beslist. Erg jonge criminelen ontlopen of ontkruipen volgens de minister immers nog te vaak hun straf. Door de overvolle gevangenissen werden in de afgelopen jaren immers honderden juridische sancties niet uitgevoerd, en gingen of kropen minderjarige daders vaak vrijuit. Turtelboom wil om de gevangenissen te ontlasten echter werk maken van alternatieve straffen, zoals een pedagogische tik, een kwartier in de hoek of zonder eten naar bed.

In juni vorig jaar besliste Turtelboom al om meer celstraffen onder de drie jaar effectief uit te voeren. Honderden stoute peuters lopen vanaf dan het risico door de beslissing opgesloten te worden. Toch kwam het meestal niet zover, aangezien de trage rechtsgang maakt dat veelal de zaak of de peuter verjaarde. Boze ouders en peuters dreigden toen met acties, maar nu gaat de minister nog een stap verder. Toch klinkt er ook opluchting dat ten minste kinderen onder de zes maanden klaarblijkelijk buiten vervolging zullen worden gesteld.

Ook de directie en vakbonden van de gevangenissen reageren geprikkeld. “Wij betreuren dat hierover geen overleg is geweest”, vertelt Leif Straffen, directeur van de gevangenis in Sint-Gillis. “De minister heeft het met ons enkel gehad over de duur van de straffen, niet over de leeftijd van de veroordeelde. Onze infrastructuur is hier niet aan aangepast”. Zo ontbreekt het de gevangenissen aan voldoende fopspenen, pampers en teddyberen. “Wij kampen nu al met een zware overbevolking. Met deze beslissing wordt het pas helemaal een peutertuin hier.”

Eén reactie op "Turtelboom: ‘Alle straffen vanaf zes maanden uitgevoerd’"

Laat een reactie achter