Ouders sturen Maarten Boudry naar katholiek internaat ‘om hem wat respect bij te leren’

ROESELARE – Grote consternatie in het gezin Boudry. Zoon Maarten (11) verkiest het gemeenschapsonderwijs om zijn secundair curriculum af te werken, maar zijn ouders willen hem naar een katholiek internaat sturen ‘om hem wat respect bij te brengen’. 

Maarten (11) studeerde cum laude af in het zesde studiejaar van basisschool Sint-Lutgart. (Foto: Tim Deschaumes, CC BY 3.0)

De briljante Maarten studeerde vandaag cum laude af in het zesde studiejaar van basisschool Sint-Lutgart. Zijn laagste punt, een zes en half, haalde hij op godsdienst. “Hij is slim genoeg om om het even welke ASO-school uit te kiezen”, weet zijn moeder, “maar het leven draait niet om kennis en waarheid alleen, en zijn attitudecijfers laten zwaar te wensen over. Vooral qua wellevendheid heeft hij nog heel wat te leren hoorden we op het oudercontact.”

De jongen kreeg dan ook een duidelijke waarschuwing mee in zijn rapport. “Maarten gedraagt zich als een echte betweter en wil niet accepteren dat er kinderen in de klas zitten die een andere mening hebben over bepaalde onderwerpen, zoals fidget spinners, Frozen, of het verzameld werk van Jean-Jacques Rousseau”, aldus de juf. “Dan wordt hij opstandig en begint hij hen uit te schelden voor dommeriken of Gutmenschen.”

“Hij zou twee moslimkindjes in de klas gepest hebben”, zucht de moeder. “Hij zei hen elke dag, en dat gedurende jaren, dat de westerse seculiere samenleving superieur was aan hun geloof. Ik vind het hard om dit te zeggen, maar ik schaam me voor mijn zoon.”

“Maarten denkt dat alleen goede punten belangrijk zijn in het leven”, verzucht ook zijn vader. “Hij omringt zich bovendien met slechte vrienden die hem alleen maar bevestigen in zijn negatieve houding. Door hem naar een internaat te sturen halen we hem uit dat veilige kliekje van gelijkgestemden. We hopen dat zijn blik daardoor een beetje ruimer wordt. Bijkomend voordeel is dat ons gezin enkel in het weekend naar zijn gezaag moet luisteren (lacht).”

Plechtige communie

Boudry’s ouders zoeken nadrukkelijk naar een school in het vrije net. “Wij willen onze jongen bijbrengen dat ook de seculiere ethiek gebouwd is op een humanistisch fundament dat soms aan de zuivere rede ontsnapt, en dat christelijke naastenliefde ook erg waardevol kan zijn. Bovendien, als je een mening over religie wil hebben, dan moet je ook weten waarover je spreekt. Die punten voor godsdienst kunnen nog veel beter.”

Boudry is niet te spreken over de eenzijdige beslissing van zijn ouders. “Simpele zielen zijn het, die hun beslissing niet eens beargumenteren laat staan beredeneren. Dit is mijn plechtige communie all over again.”

“Ach, onze Maarten is nog jong. Met de juiste bijsturing kan hij zeker uitgroeien tot iemand die matuur genoeg is om zijn medemens met een zekere mildheid te bejegenen”, besluit zijn moeder.

 

 

Laat een reactie achter