Burgerlijke Ongehoorzaamheid: niet-versterkte muziek in Neerpelt

NEERPELT- Op 9, 10 en 11 mei organiseert de Vlaamse Jeugdraad een weekend van Burgerlijke Ongehoorzaamheid. De Jeugdraad roept burgers op om zoveel mogelijk inbreuken te begaan op GAS-reglementen en foto’s van die misdaadgolf te delen via sociale media.

Bij De Raaskalderij vinden we dat enigszins gevaarlijk. De wet is de wet, en je kunt het er mee eens zijn of niet, een overtreding van het GAS-reglement kan nog altijd tot een GAS-boete leiden. Internetjuristen waarschuwen dan ook dat je met een via sociale media gedeelde foto van je overtreding de plaatselijke autoriteiten alleen maar extra bewijslast in handen geeft.

Daarom is het beter om absurditeit met absurditeit te bestrijden. Je overtreedt de regels niet, maar je past ze zo consequent en tot op de letter nauwkeurig toe, dat je uiteindelijk toch kunt doen wat door het gemeentelijk administratief sanctierecht verboden is. De Raaskalderij toont deze week hoe je vijf vaak voorkomende verboden veilig kunt omzeilen zonder dat je er een GAS-boete voor zou mogen krijgen.

Vandaag rijdt Jan-Pieter De Leugheneire naar Neerpelt. Daar is het, net als in veel andere gemeentes, verboden om ‘elektronisch versterkt geluid in voertuigen te produceren, die hoorbaar is buiten het voertuig’ (art.1.2.2). Het logische gevolg is dus dat je muziek mag produceren in een voertuig, die hoorbaar is tot buiten het voertuig, op voorwaarde dat die muziek niet elektronisch versterkt is. Toch?

[DISCLAIMER] De politie was altijd snel ter plaatse en handelde de interventie correct, professioneel en heel geduldig af. Als ordehandhavers moeten zij ervoor zorgen dat het GAS-reglement wordt nageleefd, ook al staan ze in veel gevallen zelf niet achter de absurde regels. Onthoud: GAS-reglementen worden opgesteld in gemeenteraden, niet op politiecommissariaten. Behandel de politie dus steeds met het respect dat ze verdienen. De politie is uw vriend!

Eén reactie op "Burgerlijke Ongehoorzaamheid: niet-versterkte muziek in Neerpelt"

  1. Poitie gaat hier wel degelijk in de fout! Volgens het gemeente regelement mag je geen muziek produceren van meer dan 45 dB(A) zonder toestemming van de burgemeester. Ik heb nergens een decibel meter gezien dus politie kon niet objectief vaststellen dat er hier een over een inbreuk ging. Dus met zachtere stokjes was het zeker geen probleem ;p

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter