Deelneemster ‘Komen Kakken’ daagt VT4 voor gerecht

AFSNEE – De 48-jarige Batsy Moortgat uit Afsnee, een deelgemeente van Gent, voelt zich te kakken gezet na haar deelname aan het VT4-programma Komen Kakken. ‘Die televisiemakers zijn van de pot gerukt, het was een complot. Maar ik laat niet zomaar op m’n kop keutelen, want ik weet dat ik het wèl in me heb!’

– door Puriet Groenboeck –

Het minste dat men kan zeggen, is dat de start van het nieuwe VT4-programma Komen Kakken (opvolger van het ongekend succesvolle Komen Eten, nvdr.), anders is uitgedraaid dan de programmamakers aanvankelijk in gedachten hadden. Het programma, waarbij de deelnemers om beurten bij elkaar een laxerende maaltijd nuttigen om vervolgens het ‘mooiste negerdorpje te gaan kleien’ en elkaar daar dan punten op te geven, heeft als primair doel luchtig entertainment te zijn voor het hele gezin. Maar dat was gisteravond dus allesbehalve het geval.

In 'Komen Kakken' moeten de deelnemers 'het mooiste negerdorpje kleien'.
In ‘Komen Kakken’ moeten de deelnemers ‘het mooiste negerdorpje kleien’.

Het programma begon nochtans vlekkeloos. Harald Sterren, de deelnemer die als eerste de rol van gastheer op zich mocht nemen, had kosten noch moeite gespaard om zijn mede-deelnemers op gepaste wijze te ontvangen. Een goedgemutste gastheer, een prachtig gedekte tafel, overheerlijke geuren uit de keuken en een prachtig neoclassicistisch ingericht toilet stonden met open armen klaar voor een avondje tafelen, lachen en uit de rug snuiten. Ook tijdens de maaltijd was er geen vuiltje aan de lucht. Maar toen het tijd werd voor de deelnemers om beurtelings een bruine beer te gaan verzuipen, liep het mis voor een van de deelnemers.

Indoor Sierschijten

“Ik durf bijna niet meer buiten te komen”, aldus een onthutste Batsy Moortgat, wereldkampioene Indoor Sierschijten in 1972, 1973 en 1974. “Normaal gezien geeft hij al kopjes na het aperitief en staat er zeker halverwege de hoofdmaaltijd al een fikse bruine beer aan m’n hek te rammelen. Maar deze keer niet…” Aanvankelijk probeerde Moortgat de frustratie nog te verbergen, maar naarmate de uitzending vorderde, werd duidelijk dat de 48-jarige moeder van zes met iets zat. “Ik had nog zo gezegd tegen de programmamakers dat ik van bruine boterhammen te eten goed kan kakken! En wat krijg ik voorgeschoteld? Witte boterhammen! Met ajuinenpuree op een bedje van look en pruimen, overgoten met Westmalle Trippel! Als er iets is waar ik het schijt aan heb, dan is het wel dat!” Wanneer tijdens de finale dan ook bleek dat Moortgat met de beste wil van de wereld er niet in slaagde om ook maar iets uit haar broek te hoesten, werd de sfeer grimmig. Moortgat stapte briesend op, insinuerend dat er sprake moest zijn van een complot van VT4 en Sterren tegen haar persoon.

“Larie,” riposteert gastheer Sterren, “ik zou nooit een contract hebben getekend met VT4 als ik niet zelf mocht beslissen wat ik mijn eigen keuken maak. Er bestaat nog zoiets als eergevoel. Ik begrijp best dat het gênant moet zijn geweest voor mevrouw Moortgat om heel Vlaanderen te laten zien hoe jij niet kan terwijl de rest zonder probleem uit zijn bilnaad zit te gieren, maar een beetje sportiviteit mag ook wel. Het is uiteindelijk een spelletje. Meer nog, de andere deelnemers hadden absoluut geen moeite om gisteravond een bruine trui te breien op basis van mijn gerecht.”

Batsy Moortgat
Batsy Moortgat

Ook VT4 zelf ontkent dat er stront aan de knikker zit: “Volstrekte nonsens. Wie zijn gat verbrandt, moet op blaren zitten”, aldus Dirk Meuren, advocaat van VT4,  “als je meedoet aan zo’n programma, moet je eten wat de pot schaft en rekening houden met het feit dat niet alles naar wens kan verlopen.” Peter Van Asbroeck, de man achter de stem die het programma van smeuïge commentaar voorziet, denkt er het zijne van in Dag Allemaal: “Als ik elke keer als ik me belachelijk maakte, zo uit mijn sterretje zou staan brullen, dan zou ik nergens meer aan de bak geraken. En zeg nu zelf, is het zo abnormaal dat iemand onder druk – want daar had mevrouw Moortgat duidelijk last van – niet uit zijn of haar kont kan kotsen? Ik denk het niet, hé!”

Koffiedik kijken

Maar Batsy Moortgat blijft heilig overtuigd van haar gelijk en sleurt zowel VT4, als de programmamakers,  als  Sterren voor het gerecht: “Ik ben eens benieuwd wat hun verhaal is tegen de rechter, dan zal duidelijk worden voor heel Vlaanderen, dat je Batsy Moortgat, nota bene in staat om op basis van een banaan alleen al een zak tuinaarde open te scheuren, niet te kakken moet zetten!”

Hoe de zaak zal aflopen, blijft voorlopig koffiedik kijken nu VT4 is overgenomen door De Vijver, de holding achter Woestijnvis. Uitspraak op 8 augustus.

Eén reactie op "Deelneemster ‘Komen Kakken’ daagt VT4 voor gerecht"

Laat een reactie achter