Robotpaus Schrijft Eerste Encycliek

ROME – Wetenschappers van het Katholiek Instituut voor Cybernetica en Lithurgie (KICL) in Rome hebben gisteren tijdens een exclusief persevent de eerste katholieke robotpaus voorgesteld. Het prototype kan een aantal taken van de menselijke paus overnemen en hem in de toekomst misschien zelfs volledig vervangen. Bij wijze van demonstratie schreef het toestel voor de verzamelde pers een encycliek.

Zijne Heiligheid, Unixus I.
Zijne Heiligheid, Unixus I.

Unixus de Eerste, dat is de pauselijke naam die de robot geheel autonoom voor zich gekozen heeft. Momenteel kan Unixus nog niet alle pauselijke taken perfect uitvoeren. Een pasgeboren baby op het voorhoofd kussen bleek tijdens uitgebreide testen met levende baby’s bijvoorbeeld nog te gevaarlijk. Toch is bisschop Alfred Lanning, projectleider bij het KICL, bijzonder optimistisch over de toekomst van de pausautomaat: “De kans is groot dan Franciscus onze laatste paus van vlees en bloed zal zijn. Op een paar technische uitdagingen na kan Unixus het zo van hem overnemen. Momenteel maakt hij nog gebruik van de verouderde Universele Seculiere Bus-technologie (USB) maar zodra we erin slagen om al zijn componenten op de verbeterde Holy-Firewire standaard over te schakelen, is het gewoon een kwestie van wachten tot de Heer onze huidige paus bij Zich roept. En dan kan Unixus het als Heilige Vader 2.0 van hem overnemen.”

 

Efficiënter

In theorie kan de robotpaus zich veel efficiënter van zijn liturgische taken kwijten dan zijn biologische voorgangers. Zo kan hij vele duizenden zonden tegelijk vergeven en ook zijn gebedsbandbreedte is vele malen hoger dan die van een menselijke geestelijke. De demonstratie-encycliek die hij voor de verzamelde journalisten schreef, was in enkele seconden voltooid. (Klik hier voor de volledige tekst.)

Interface

Maar niet iedereen is ervan overtuigd dat de overschakeling op een volledig geautomatiseerd pausschap zo vlekkeloos zal verlopen als bisschop Lanning doet uitschijnen. Kritische stemmen wijzen op de fundamenteel verschillende technologieën die bijvoorbeeld gebruikt worden in de e-patriachen van de Oosters-Orthodoxe kerken en islamitische iMams. “Dat is inderdaad een uitdaging,” geeft bisschop Lanning toe. “Maar we werken aan een Oecumenische Interface (O/I) die interreligieuze dialogen mogelijk moet maken, en wel aan een zeer hoge bitrate.

3 reacties op "Robotpaus Schrijft Eerste Encycliek"

Laat een reactie achter