Iran verbiedt liefde

TEHERAN – Na een zorgvuldige afweging van de pro’s en contra’s heeft de Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad, op voorspraak van de ayatollahs, besloten om de liefde in geheel Iran te verbieden. Dat meldt het Iraanse persagentschap Mehr.

– door Jan-Pieter De Leugheneire –

Ayatollah Khamenei wil het probleem van de liefde bij de wortel aanpakken. (Foto: Kremlin.ru)
Ayatollah Khamenei wil het probleem van de liefde bij de wortel aanpakken. (Foto: Kremlin.ru)

Het buiten de wet stellen van eender welke vorm van affectie komt niet uit de lucht gevallen: vorige week nog verbood Teheran het geven van alle cadeaus die naar het Valentijnsfeest verwijzen, zoals hartvormige pralinedoosjes en teddybeertjes. Vele Iraanse rechtsgeleerden vonden echter dat die maatregel niet ver genoeg ging. “Door Valentijn te verbieden doe je uiteindelijk gewoon aan symptoombestrijding”, verdedigde ayatollah Khamenei de maatregel tegen kritische geluiden in eigen land. “We moeten het probleem bij de wortel aanpakken, en het is en blijft een feit dat te veel mensen elkaar te graag zien. Voor je het weet zit je met soldaten die ‘me-to-you-beertjes’ naar de vijand sturen. Wij zijn Europa niet.”

Knuffelen

Maar ook door de staat gesteunde vrouwenrechtenbewegingen vinden het verbod op liefde een goede zaak. “De liefde vormt een bedreiging voor de traditioneel serviele positie van de vrouw”, verdedigt activiste Shoreh Mualimi de maatregel. “Wij vrouwen zijn in de wieg gelegd om onze mannen te behagen, niet andersom. Een knuffel, een lief woord of pakweg een bed vol rozenblaadjes neemt ons het recht af onze vrouwelijkheid ten volle te beleven. Nee is nee, dat moeten onze echtgenoten maar eens gaan beseffen.” Nog volgens Mualimi zijn vooral de kinderen het slachtoffer van te veel liefde in huis. “Een man die thuis zijn echtgenote knuffelt, geeft een verkeerd signaal aan zijn zonen. Hoe moet hij later een ferme toefeling aan zijn wettige echtgenote geven als hij nooit geleerd heeft hoe? Wij vragen dan ook aan alle kinderen om verdacht liefdevolle handelingen te rapporteren aan de overheid.”

Flirten

Met het verbod komt een voorlopig einde aan een lange evolutie van het buiten de wet stellen van verschillende vormen van liefde in Iran. Sinds de Islamitische Revolutie in 1979 mag men er niet meer houden van huisdieren, ruikers bloemen, muziek, of personen van hetzelfde geslacht. Een speciaal interventieteam wordt nu opgeleid om verschillende vormen van affectie in een vroegtijdig stadium – bijvoorbeeld flirten of een vriendelijke begroeting – op te sporen, vooraleer er van echte liefde sprake is. Overtreders zullen naar aloude gewoonte gestenigd worden.

Eén reactie op "Iran verbiedt liefde"

Laat een reactie achter