Marc Coucke betrapt op doping

GENT – Gisteren werd door het WADA (wereld anti-doping agentschap) bekend gemaakt dat Marc Coucke, ceo van het Belgische farmaceutisch bedrijf Omega Pharma en hoofdsponsor van het wielerteam Omega Pharma-Quickstep,  positief is getest op het verboden middel EPO. Het zou gaan om een test die afgenomen is in 2011, waarbij het onderzoek nu pas is afgerond. De zakenman werd gisteren na een huiszoeking opgepakt door de federale politie.

John Fahey, voorzitter van het WADA, legt uit: ‘Dit is een duidelijk geval van beurskoersvervalsing. We hadden al langer het vermoeden dat er in de bedrijfswereld steeds meer naar de verboden middelen gegrepen wordt, vandaar de verscherpte controles. Met het dopinggebruik streven ceo’s een betere koers na op de beurs. Het is evident dat dit oneerlijke concurrentie is met bedrijven die wèl op een zuivere manier proberen te overleven. Wij gaan in deze zaak dan ook tot op het bot. De charlatans moeten eruit.’

Intussen is het wachten op de resultaten van het B-staal (U.S. Navy photo by Photographer’s Mate 2nd Class Jim Watson)
Intussen is het wachten op de resultaten van het B-staal (U.S. Navy photo by Photographer’s Mate 2nd Class Jim Watson)

Coucke ontkent in alle toonaarden, en wacht af op de resultaten van het B-staal. ‘Ik ben duidelijk het slachtoffer van een uit de hand gelopen heksenjacht door het Wada. Ik heb altijd op een eerlijke manier zaken gedaan, en vertrouw dan ook op de goede afloop van deze zaak.’

Nattigheid

Nochtans zijn er verschillende aanwijzingen die tegen hem spreken. Zo had hij, als topman van een farmaceutisch bedrijf en als insider in de wielerwereld, gemakkelijk toegang tot verboden middelen. Bovendien maakte hij zichzelf verdacht door zijn bedrijf in 2012 onverwacht uit de beurs terug te trekken. Vermoedelijk voelde hij nattigheid, en wilde hij op die manier verdere onderzoeken vermijden. Tevergeefs, zo blijkt.

Patrick Lefèvre, ploegleider van Omega Pharma-Quickstep, zit erg verveeld met de zaak. ‘Ik had dit zeker niet zien aankomen. Hoewel ik al eerder samengewerkt heb met dopingzondaars als Leipheimer, Museeuw, Pozzato, Camenzind  en Vandenbroucke en dus enige ervaring heb met deze materie, komt dit toch alweer als een verrassing. Uiteraard ontken ik ook nu weer alle betrokkenheid.’

Wat de financiële gevolgen zijn voor de werking van Omega Pharma-Quickstep is op dit ogenblik nog niet bekend.

2 reacties op "Marc Coucke betrapt op doping"

Laat een reactie achter