Schrijnend: deze West-Vlaamse moet elke dag twee uur stappen voor twee emmers water

GULLEGEM – Door de aanhoudende extreme droogte op de uitgestrekte steppes in het uiterste westen van het land moet Fleur Lanoye (19) elke dag kilometers lopen om haar buxushaag te gieten.

Fleur Lanoye (19) moet elke dag kilometers stappen voor twee schamele emmers water.

Volgens de jonge West-Vlaamse is het al eeuwen geleden dat er nog een druppel regen is gevallen in haar achtertuin. “De situatie wordt stilaan onleefbaar. Mijn hortensia’s overleven het enkel omdat ik elke ochtend en elke avond water ga halen in de Bergelenput. Ons prachtige gazon ligt er helemaal ros bij.”

“Mijn geraniums heb ik al opgegeven”, snikt Lanoye.

Door de extreme droogte staan veel van de waterputten, die dankzij liefdadigheidsorganisaties in het achtergestelde gebied zijn gebouwd, al weken droog.

“De Bergelenput is stilaan de enige plek waar nog een beetje water staat, dus ik ben daar niet alleen”, verzucht de jonge vrouw. “Alle vrouwen van het dorp gaan er nu water halen. Ik heb zelfs een meisje gezien dat helemaal uit Wittekerke tot hier is gestapt. De mensen zijn echt wanhopig, er breken regelmatig rellen uit. Als het niet snel regent, weet ik niet of ik mijn cavia’s volgende week nog iets te drinken kan geven.”

Intussen roept minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) de rest van de bevolking op om de West-Vlamingen te helpen. “Dagjestoeristen die naar de kust reizen kunnen bijvoorbeeld extra water meenemen. We hebben distributiecentra opgericht die het water verder verdelen onder de onfortuinlijke tuiniers.”

De minister waarschuwt wel dat het in het hele land verboden blijft om daarvoor regenwater of leidingwater te gebruiken. “Maar je vindt hier wel degelijk nog altijd water in overvloed”, weet Schauvliege. “Wie de West-Vlamingen wil helpen om hun tuin een beetje toonbaar te houden, koopt dus beter flessenwater in de supermarkt.”

7 reacties op "Schrijnend: deze West-Vlaamse moet elke dag twee uur stappen voor twee emmers water"

 1. Wordt het eens geen tijd om ook in West-Vlaanderen waterleidingen, rioleringen, een wegennet, een elektriciteitsnet e.d. aan te leggen? Maar dat is geen opdracht voor Schauvliege, wel voor De Croo van Ontwikkelingssamenwerking.

  Beantwoorden.
 2. Dat vrouwmens op die foto is geen Belgische. En zeker geen West-Vlaamse van 19 jaar. Bovendien lijkt ze KOGELGATEN in haar rok te hebben staan. Ofwel heeft een zatte West-Vlaming haar proberen te verkrachten? Geen wonder dat die zo staat te lachen want zo blijft ze fris.

  Beantwoorden.
  1. Oei, ge staat achter, Brett. Zijt ge een tijd in het buitenland geweest? Eerst was alles de schuld van de Walen, dan was alles de schuld van de sossen, maar ondertussen is alles al een tijdje de schuld van de moslims. En wij maar belastingen betalen!

   Beantwoorden.

Laat een reactie achter