Burgerlijke Ongehoorzaamheid: eendjes voederen in Nijlen

NIJLEN – Op 9, 10 en 11 mei organiseert de Vlaamse Jeugdraad een weekend van Burgerlijke Ongehoorzaamheid. De Jeugdraad roept burgers op om zoveel mogelijk inbreuken te begaan op GAS-reglementen en foto’s van die misdaadgolf te delen via sociale media.

Bij De Raaskalderij vinden we dat toch enigszins gevaarlijk. De wet is de wet, en je kunt het er mee eens zijn of niet, een overtreding van het GAS-reglement kan nog altijd tot een GAS-boete leiden. Internetjuristen waarschuwen dan ook dat je met een via sociale media gedeelde foto van je overtreding de plaatselijke autoriteiten alleen maar extra bewijslast in handen geeft.

Daarom stellen wij voor om absurditeit met absurditeit te bestrijden. Je overtreedt de regels niet, maar je past ze zo consequent en tot op de letter nauwkeurig toe, dat je uiteindelijk toch kunt doen wat door het gemeentelijk administratief sanctierecht verboden is. De Raaskalderij toont deze week hoe je vijf vaak voorkomende verboden kunt omzeilen zonder dat je er een GAS-boete voor zou mogen krijgen.

Vandaag strijkt hoofdredacteur Jan-Pieter De Leugheneire neer in Nijlen. Daar is het, net als in veel andere gemeentes, verboden om ‘zwervende dieren te voederen’ (art.84). Gelukkig is de wetgever niet al te hardvochtig en maakt het GAS-reglement een uitzondering: als het vriest mag je vogels wel te eten geven. Het enige wat je dus moet doen om op een zonnige lentedag (wanneer het kwik boven het vriespunt uitkomt) hongerige eendjes te voederen, is een koelwagen huren. De rest wijst zichzelf uit.

[DISCLAIMER] De politie was altijd snel ter plaatse en handelde de interventie correct, professioneel en heel geduldig af. Als ordehandhavers moeten zij ervoor zorgen dat het GAS-reglement wordt nageleefd, ook al staan ze in veel gevallen zelf niet achter de absurde regels. Onthoud: GAS-reglementen worden opgesteld in gemeenteraden, niet op politiecommissariaten. Behandel de politie dus steeds met het respect dat ze verdienen. De politie is uw vriend!

4 reacties op "Burgerlijke Ongehoorzaamheid: eendjes voederen in Nijlen"

 1. Onderzoeksjournalistiek van de bovenste plank! En bovendien met een behoorlijk Vranckx-gehalte door het diep-eendelijke karakter van de reportage. Touching! En dat zal JP ook gedacht hebben toen hij aan dat onschuldig minderjarig eendje in zijn diepvrieskot vreemde verhalen opdiste. Gelukkig was de Sterke Arm van de Wet snel aanwezig: die moeten nogal GAS gegeven hebben!

  Beantwoorden.
 2. Dart doet mee!
  Dart gaat artikel 37-2 én 37-3 van het GAS boek van Aalter overtreden door de ganse dag in stilte op een bankje te zitten met een ‘Omega Pharma Quickstep’ wielertruitje aan en vals mee te neuriën met de muziek van zijn I-pod.

  ———————-
  Artikel 37
  Kraenepoel
  Het is verboden voor het publiek het domein van de Kraenepoel te betreden.
  In de onmiddellijke omgeving van de Kraenepoel is het verboden:
  1°.
  allerhande afval achter te laten tenzij in de aldaar voorziene afvalbakken
  2°.
  muziek te maken of om het even welke geluidverwekkende toestellen in werking te stellen
  3°.
  reclame aan te brengen of het voeren van enige publiciteit
  4°.
  elke vorm van ambulante handel met inbegrip van het uitstellen of het aanbieden met het
  oog op de verkoop of zelfs bij wijze van publiciteit.

  Beantwoorden.
  1. ik zou nog een eigen vuilbak mee nemen , voor je zetten en met propjes proberen in te gooien.
   Als je er naast smijt, dan natuurlijk ….
   achteraf natuurlijk, want zolang je er nog bij bent heb je het nog niet achter gelaten.

   of je neemt nog een picknic tafeltje mee en stal er van alles op uit met een bordje “deze artikelen zijn NIET te koop”

   Beantwoorden.

Laat een reactie achter