CERN werkt aan deeltjesversneller-versneller

GENÈVE – Vanmorgen werden de plannen voorgesteld van de opvolger van de LHC, de Large Hadron Collider. Daarbij zal het internationaal topteam van kernfysici van CERN een deeltjesversneller bouwen die groot genoeg is om deeltjesversnellers met elkaar te laten botsen. De doelstelling van het miljardenproject is dit keer niet om inzicht te verwerven in de sub-atomaire structuur van het heelal, maar ‘gewoon omdat het waanzinnig mega-cool zou zijn’, aldus de onderzoekers.

De Large Hadron Collider Collider versnelt deeltjesversnellers.
De Large Hadron Collider Collider versnelt deeltjesversnellers. (Foto: CERN, CC BY 2.0)

Met de LHCC – de Large Hadron Collider Collider – zullen onderzoekers de effecten kunnen observeren van 2 deeltjesversnellers die aan nagenoeg de lichtsnelheid tegen elkaar botsen. Het project komt er omdat de onderzoeksmogelijkheden van de Large Hadron Collider volgens de onderzoekers ondertussen nagenoeg uitgeput zijn. Na het botsen van protonen aan 99,999 996 4% van de lichtsnelheid in 2012 (waarna het higgsboson, het zogenaamde ‘Godsdeeltje’ werd ontdekt, nvdr.) werden achtereenvolgens nog explosieven, katten, kettingzagen, sportwagens, haaien, haaien met kettingzagen, monstertrucks en monstertrucks met haaien en kettingzagen tegen quasi de lichtsnelheid op elkaar afgevuurd in de LHC. De verbluffende en, laten we wel zijn, übercoole resultaten daarvan hebben de betrokken wetenschappers nog vele malen ambitieuzer gemaakt.

Prof. dr. em. Tytwormgat, die het project leidt, kan zijn enthousiasme amper onderdrukken. ‘Ik bedoel maar…wooooaaaaaw! We zouden zo maar twee deeltjesversnellers tegen elkaar kunnen laten botsen! Twee! Deeltjesversnellers! Tegen fucking 99,999 996 4 % van de lichtsnelheid. De fucking lichtsnelheid! Hoe fucking cool zou dat niet zijn? Ik bedoel… WOOOOOOOAAAAW!’

‘Boys with toys’

CERN zal het onderzoek deels financieren door middel van een crowdfunding-actie. ‘Boys will be boys. Wij verwachten dat iedere man met een beetje hang naar mega-coole ontploffingen zijn duit in het zakje zal doen.’ Het uiteindelijke doel van de experimenten is dan ook om de resultaten op YouTube te zetten. Daarvoor zal CERN samenwerken met andere befaamde boys with toys zoals Top GearThe Slingshot Channel en The Slow Mo Guys, die de resultaten van het project via de sociale media zullen verspreiden. Een geplande samenwerking met de jongens van Jackass sprong helaas alsnog af. De kernfysici verwachten dat het project miljoenen likes zal genereren op Facebook.

9 reacties op "CERN werkt aan deeltjesversneller-versneller"

 1. Als men deeltjesversnellers wil laten botsen, dan moet men ook de correcte schaalvergroting toepassen. De protonen (=de dingskes die ze éérst lieten botsen en waar ze ondertussen op uitgekeken zijn) hebben een geschatte straal van 0,87 femtometer en in het CERN mochten die rondjes draaien over 27 km, dus met een straal van 4,3 km oftewel 5 x 10 tot de 18de keer groter dan het object dat men laat botsen. Dit betekent dat we het hele CERN in een baan rond de aarde moeten brengen die als straal ‘dik’ 2 x 10 tot de 22ste meter groot moet zijn. Een kleine omrekening leert dat dit overeenkomt met een afstand van ‘heel dik’ 2 miljoen lichtjaren.
  Nu probeer ik gewoon even praktisch te redeneren… Vermits we over niet zó veel deeltjesversnellers beschikken en vermits het toch wel ‘even’ duurt eer dat we die op de correcte hoogte krijgen, zou ik voorstellen om zo één deeltjesversneller te laten botsen met een vijandig gezinde exoplaneet. Hoe cool zou dát niet zijn!? Door de afnemende populatie gindsachter (als gevolg van onze megacoole botsing) krijg je dan wel minder ‘likes’ op facebook, maar dat wordt gecompenseerd door extra visits op youtube door andere vijandige aliens.
  Blijft de vraag of we onze deeltjesversneller gaan ‘verrijken’ met haaien en kettingzagen, maar ik veronderstel dat er wel een aantal specialisten Staatsrecht in de kleine lettertjes van het Verdrag van Genève (waar onze LHC tenslotte vandaan komt) zullen terugvinden of dit nu echt wel kán of niet kán.
  Ik ben Gejost

  Beantwoorden.
  1. Dik twee miljoen lichtjaren verder liggen die smeerlappen van de Andromeda-nevel. Die mogen voor mijn part gerust de volle laag krijgen! Remember Landen en Boom!!! Het zou de feestelijkheden rond 100 jaar Grote Oorlog nogal opsmukken!

   Beantwoorden.
    1. Te laat, de eerste beelden van impact hebben ons bereikt! Maar geef toe, met die Andromedaanse dikkerd, links op de foto, kan toch niemand medelijden hebben. Als ze hun jeugd niet méér waarden kunnen bijbrengen, dan er zulke obese gevallen van te maken, dan geldt daar maar één regel voor: opkuisen, die rotzooi!

     Beantwoorden.
 2. ‘Boys will be boys’ Dus wat als ze ernaast mikken? Dan gebeurt er dus NIKS, alleen zijn de miljarden dan weer spoorloos verdwenen. In een zwart gat. Gelijk gewoonlijk.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter