Sinterklaas is een kapoentje: Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding laakt aanwervingsbeleid

ANTWERPEN/MADRID – De Sint is weer in het land, maar niet iedereen is daar blijkbaar even tevreden mee. Verschillende personen die solliciteerden voor de job van Zwarte Piet werden afgewezen omwille van hun huidskleur. Zij stapten naar het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding.

Sinterklaas.

Nu voor de Sint de drukste periode van het jaar aanbreekt, werft de Goedheilige Man zoals alle jaren talrijke interim-Pieten aan om hem te helpen met het verdelen van cadeautjes aan miljoenen kinderen. Blanken die solliciteerden, kwamen echter bedrogen uit: hen werd gewoon verteld dat zij “geen enkele kans maakten op de job van Zwarte Piet”. Hugo C., die zich in zware financiële nood bevond, deed zich voor als zwarte om toch aangenomen te worden. Hij werd echter op staande voet ontslagen toen de schoensmeer in zijn gezicht uitliep. Hijzelf en verschillende afgewezen aspirant-Pieten legden dan maar een klacht neer.

Bedrijfsfeest bij de Sint. Maar liefst 100 % van zijn personeelsbestand is zwart.

Het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding onderzoekt nu de zaak. Zij stelden vast dat, buiten de Sint zelf, 100% van zijn medewerkers zwart zijn. Mogelijk is hier sprake van flagrant racisme. De Sint probeerde de zaak uit te leggen door te stellen dat hij het geheiligde principe van positieve discriminatie hanteert, maar haalde daarmee voorlopig bakzeil bij het centrum.

Het is niet de eerste keer dat er een klacht wegens discriminatie wordt ingediend tegen Sinterklaas. Vorig jaar stapten enkele honderden benadeelde kinderen naar de rechter, toen bleek dat kinderen van rijke ouders gemiddeld voor zo’n 125 euro meer speelgoed krijgen van de Sint. (EM)

Laat een reactie achter