Ivan Van de Cloot wordt Antwerps stadseconoom

Op een niet onbescheiden receptie op het Antwerpse stadhuis is Ivan Van de Cloot gisteravond door burgemeester Bart De Wever officieel benoemd tot stadseconoom. Van de Cloot is bij het publiek vooral bekend van het Itinera Instituut, een onafhankelijke economische denktank en geenszins een neoliberale lobbygroep die voornamelijk vanuit het bedrijfsleven gefinancierd wordt.

De stadseconoom is een nieuwe erefunctie die er kwam op initiatief van N-VA-fractieleider André Gantman en die het voormalige stadsdichterschap moet vervangen.
Een zichtbaar verheugde Gantman licht de opdracht van de nieuwe stadseconoom toe: “[hij] moet, bij voorkeur in een specifiek Antwerpse context maar eventueel ook in een ruimer Vlaams kader, de bevolking op regelmatige tijdstippen voorzien van grafieken en ingewikkeld cijfermateriaal en aan de hand daarvan uitleggen dat het land regelrecht naar de haaien gaat als de regering niet fors gaat besparen, ophoudt werkonwillige profiteurs eindeloos te ondersteunen en de belastingen verlaagt, vooral dan voor ondernemers en bedrijven. En af en toe een sneer naar dat marxistische gedoe bezuiden van de taalgrens is ook altijd welkom.”

Versvorm

De stadseconoom vervangt de functie van de oude stadsdichter, maar de opdrachtomschrijvingen van beide honoraire ambten liggen niet echt in elkaar verlengde. Gantman legt uit: “Dit nieuwe stadsbestuur financiert liever geen activiteiten die te zeer ruiken naar links elitair culturo-gewauwel en waarvan de strikt utilitair-maatschappelijke waarde niet meetbaar is. Maar het staat de stadseconoom natuurlijk vrij om – in een geest van continuïteit met het verleden – zijn economische toelichtingen in versvorm te brengen. (lacht)

Ivan van de Cloot laat weten door de benoeming erg vereerd te zijn en hij denkt eraan zijn eerste economische doembericht in jambische pentameter op te stellen. (LM)

Eén reactie op "Ivan Van de Cloot wordt Antwerps stadseconoom"

  1. voilà ne man naar mijn hart weg met de sossen en veur goed dendezekeer
    en hij zal wel kunnen dichten zonder zijn gat op te lichten zeggen zier
    sukses aan de man met zijn clooten op de juiste plaats zeg ekik

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter