In Memoriam: Mars Rover Opportunity (2004 – 2019)

De Marsverkenner Opportunity is niet meer. De robot werd in 2004 door NASA naar Mars gestuurd om de rode planeet te onderzoeken. Er werd verwacht dat Opportunity 90 dagen op Mars zou kunnen functioneren. Het werden er uiteindelijk 5.498. Een overzicht.

 

De Marsverkenner Opportunity neemt een foto van een interessante steen

11 september 2001 – Islamitische wetenschappers slagen erin de materialen te isoleren die de module later nodig zal hebben om de kabels van het boormechanisme te beschermen.

juni 2003 – Wetenschappers van NASA leggen de laatste hand aan de MER-B Opportunity, voluit de Mars Joseph Marie Bobby Mohammed Slisse Rover Opportunity. De module werd genoemd naar ir. Joseph ‘Marie’ Bobby en ir. Mohammed ‘Slisse’ Rover, pioniers in het onderzoek naar de rode planeet.

7 juli 2003 – Opportunity gebruikt alvast twee derde van haar batterij om nog snel voor de lancering een recordhoeveelheid robotporno te downloaden voor het koude, eenzame verblijf op Mars.

25 januari 2004 – Opportunity landt in de Eagle krater op Mars. De vreugde bij NASA is groot om deze allereerste interplanetaire hole-in-one.

26 januari 2004 – Opportunity neemt een eerste foto van een interessante steen.

6 juni 2006 – De Marsrover wordt het nieuwe gezicht van Duracell nu de robot maar blíjft verdergaan, lang na het verwachte einde van alle activiteiten.

25 april 2006 – Opportunity neemt een foto van een interessante steen.

4 maart 2008 – Opportunity zorgt voor een eerste interplanetair incident door een Marsbewoner te overrijden. Gelukkig blijkt na onderzoek dat Opportunity van rechts kwam, en moet NASA enkel de franchise betalen.

16 mei 2009 – Opportunity neemt een foto van een interessante steen.

22 maart 2010 – NASA verliest het contact met de MER-A Spirit, de tweelingzuster-module van Opportunity. Spirit landde drie weken eerder dan Opportunity op Mars, en aan de andere kant van de planeet. Aangezien Opportunity een robot is en dus niet kan liefhebben, gaat zij zonder emotie verder met het vergaren van data voor wetenschappelijk onderzoek.

14 augustus 2014 – Opportunity neemt een foto van een interessante steen.

8 mei 2015 – Het begint NASA te dagen dat Opportunity met haar bandensporen een 1,6 kilometer grote penis op Mars heeft getekend. Er worden plannen gemaakt om een nieuwe robot naar Mars te sturen die de penis moet gaan uitvegen.

16 oktober 2015 – Opportunity neemt een foto van een interessante steen.

1 oktober 2017 – In de nasleep van de #MeToo-beweging wordt Opportunity in het tijdschrift National Geographic door Mars beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Opportunity zou de rode planeet sinds 2004 talloze malen hebben gepenetreerd met een robotarm, en ook ongewenst foto’s hebben genomen. Hoewel Opportunity alles ontkent, verbreekt Duracell het sponsoringscontract.

12 november 2017 – Opportunity neemt een foto van een interessante steen.

6 maart 2018 – Opportunity neemt een foto van een interessante steen.

4 april 2018 – Opportunity neemt alweer een foto van een interessante steen.

23 mei 2018 – Opportunity laat NASA weten de rode planeet werkelijk kotsbeu te zijn.

8 juni 2018 – Opportunity neemt een laatste foto van een interessante steen.

10 juni 2018 – In de planetaire storm van verontwaardiging die volgde op de beschuldigingen, raakt de Marsrover bedolven en wordt alle contact met Mission Control verloren.

13 februari 2019 – Opportunity wordt door NASA officieel dood verklaard. Haar bijdrage aan onze kennis van Mars en van het zonnestelsel is niet te overschatten. Geliefd door een dankbare wereldbevolking, heeft zij zelf echter nooit kunnen liefhebben.

4 reacties op "In Memoriam: Mars Rover Opportunity (2004 – 2019)"

  1. Het antwoord ligt vervat in de wetten van de robotica zoals ze destijds door Asimov opgesteld werden (zie wikipedinges):
   “Eerste Wet: Een robot mag een mens geen letsel toebrengen of door niet te handelen toestaan dat een mens letsel oploopt.
   Tweede Wet: Een robot moet de bevelen uitvoeren die hem door mensen gegeven worden, behalve als die opdrachten in strijd zijn met de Eerste Wet.
   Derde Wet: Een robot moet zijn eigen bestaan beschermen, voor zover die bescherming niet in strijd is met de Eerste of Tweede Wet.”
   Dus de 3de wet verhindert euthanasie tenzij Mars Rover Opportunity u zoveel koppijn bezorgt dat de eerste wet in actie treedt en de robot met hoge snelheid op een interessante steen afstevent teneinde zich te pletter te rijden. Anderzijds zou iemand anders daar zoveel verdriet om kunnen hebben dat de eerste wet dit juist weer verhindert en Opportunity het stuur omgooit waarbij een loslopend marsmannetje omvergereden wordt.
   En kijk nu wat ge gedaan hebt, Mendeljew: Alleen al door de dood van Mars Rover Opportunity te wensen, hebt ge hem voor een dilemma geplaatst waardoor hij met hoge snelheid tussen de interessante stenen op mars zigzagt en daarbij zowat de hele populatie marsmannetjes omver maait. Nu content?

   Beantwoorden.

Laat een reactie achter