Fiscus belast drankbonnen jonge golfertjes

BRUSSEL – Nadat bekend raakte dat De FOD Financiën het drankbonnetje wil belasten waarmee voetbalclubs hun jeugdspelertjes belonen na de wedstrijd, liggen nu ook de drankbonnetjes in golfkantines onder vuur. De regering hoopt zo extra inkomsten te vinden om de begrotingsoefening voor 2013 alvast wat makkelijker te maken.

Leren netwerken bij een goed glas Kidibul dreigt voor de jonge Thibault straks een pak duurder te worden. (Foto: Flickr)
Leren netwerken bij een goed glas Kidibul dreigt voor de jonge Thibault straks een pak duurder te worden. (Foto: Flickr)

De FOD Financiën heeft berekend dat de maatregel tot een duizendste procentpunt van de begroting zou kunnen opleveren. Precies het duizendste procentpunt dat de overheid derft omdat de culturele sector genoeg “noten op haar zang had” om de roerende voorheffing op auteursrecht op 15% te houden. “In jeugdclubs gaat heel wat geld om”, klinkt het bij minister van Financiën Steven Van Ackere (CD&V). “En zeker in het golf. En aangezien jeugdspelertjes minder kanalen hebben om ruchtbaarheid te geven aan hun ongenoegen dan de mondige culturele elite, leek het ons opportuun om de gederfde inkomsten daar te zoeken.”

Kinderchampagne

Door de maatregel dreigen echter heel wat jonge golfertjes in de kou te komen staan. “Na een golfpartijtje blijft onze Thibault altijd nog een Kidibul drinken in de club”, zucht Mireille De Ryck, die samen met haar man een hoge functie heeft in een beursgenoteerd bedrijf. “Zo leert hij nu alvast hoe hij moet netwerken met zijn vriendjes, bij een goed glas kinderchampagne. Dat is belangrijk: veel van die vriendjes, zoals bijvoorbeeld Matthieu, Nathan, en Timothy, zal hij later nog tegenkomen in het bedrijfsleven.”

“Ik heb geen goesting om een nieuwe aftrekpost op mijn belastingaangifte te zoeken om de extra BTW op die drankbonnetjes te compenseren”, briest ook Thibaults vader Grégory d’Haute Finance. “Dat ze de drankbonnetjes belasten in een proletarische sport als het voetbal kan ik nog enigszins begrijpen. Je moet mij het volk niet leren kennen, ik lees er soms over in Trends (zakenblad, nvdr.) of naturalistische romans. Hoeveel gebroken gezinnen zijn er niet, in de onderlaag van de samenleving, door alcoholmisbruik? Een extra belasting kan ontmoedigend werken bij het plebs. Maar wij zijn de maatschappelijke elite. Niemand moet ons leren hoe we onze Moët & Chandon, of onze Kidibul (aait over Thibaults bolletje) moeten drinken.”

D’Haute Finance probeert nu bij de regering te lobbyen om de maatregel ongedaan te maken. “Morgen ga ik golfen met Van Ackere”, lacht de zakenman. “En het is mij toch ook al gelukt om de belastingvoet van mijn BEL20-bedrijven tot nul te herleiden. Ik heb er alle vertrouwen in dat ik ook in dit dossier succes zal boeken. Ik boek namelijk altijd succes.”

 

 

4 reacties op "Fiscus belast drankbonnen jonge golfertjes"

  1. diene D’Haute Finance eeft groot gelijk tzijn attijd de sossen die bij de gewoon mensen tgeld uit un zakken komen kloppen en zijnen thibaut is een skoon manneken op de footoo die roode rakkers zijn gewoon zjaloes

    Beantwoorden.

Laat een reactie achter