Operatie Kelk blundert bij inbeslagname kindertekeningen Sinterklaas

MECHELEN – Zowel in de bisdommen Hasselt, Antwerpen als Mechelen werden gisteren huiszoekingen verricht in het kader van ‘Operatie Kelk’.  Het gerecht was daarbij op zoek naar dossiers rond kindermisbruik in de Kerk. Wat aanvankelijk veelbelovend materiaal leek, blijkt nu een verzameling aandoenlijke maar veelal lelijke kindertekeningen te zijn.

– door Ludo van Speybraeckel –  

De Troy vroeg nog om een labo-onderzoek van een onverklaarbaar staafvormig object en vermoedelijk een geseltuig
De Troy vroeg nog om een labo-onderzoek van een onverklaarbaar staafvormig object en vermoedelijk een geseltuig

De woordvoerder van het bisdom Antwerpen, Olivier Lins, getuigt dat “de onderzoekers en parketmedewerkers behoorlijk grof te werk gingen. We zaten hier naar goede gewoonte na de metten rustig wat bijbelexegese te verrichten toen enkele breedgeschouderde heidenen ons paleis binnenvielen. Zonder nadere uitleg haalden ze onze huisbibliotheek helemaal overhoop en doorzochten ze alle kasten. We probeerden hen nog diets te maken dat het geen enkele zin had om de kaften en mappen met ‘stoute kinderen’ erop mee te nemen, maar het mocht niet baten. Zo plots dat ze opdoken waren ze ook weer weg. Met kaften en al.”

Na een eerste inspectie van de inbeslaggenomen documenten bleek al snel dat de onderzoeksrechters beter hadden geluisterd naar de bisschoppen. Onderzoeksrechter Wim De Troy verdedigt zijn onderzoek: “Ieder zinnig mens zou hetzelfde gedaan hebben. We vonden kasten en kasten vol met mappen die onderverdeeld bleken te zijn in categorieën als ‘stoute kinderen’, ‘brave kinderen’, ‘mooie plaatjes’ en ‘afschuwelijke plaatjes’. We konden op dat moment uiteraard niet bevroeden dat we voor een lokale archiefkast van Zijne Heiligheid Sinterklaas stonden. (stilte) Tja.”

De bisschop van Antwerpen, Johan Bonny, kon vandaag een triomfantelijke glimlach niet onderdrukken toen hij de documenten weer mocht ophalen in Brussel: “Het is ironisch dat de onderzoekers zonder het te weten hun pijlen hebben gericht op de grootste kindervriend aller kindervrienden. Dit zorgvuldig bijgehouden archief (periode 1868-2011, nvdr.) van tekeningen voor de Goedheilig Man wordt weer veilig weggeborgen tot december. Dan hopen we ons dossier te versterken met nieuw jong en onervaren talent.”

Geseltuig

Onderzoeksrechter De Troy wil de handdoek nog niet helemaal werpen. “Naast de kindertekeningen hebben we ook nog een groot staafvormig object en een soort van geseltuig gevonden. Beide objecten worden op dit moment in ons lab onderzocht. Ik ben er van overtuigd dat het onderzoek hiermee in een stroomversnelling kan komen.” Het is nog wachten tot volgende week eer de resultaten van het lab bekend zijn. Tot dan zijn er geen verdere huiszoekingen gepland. Voorlopig kunnen de bisschoppen zich dus weer in alle rust op hun bijbelstudie focussen.

Laat een reactie achter