Brussel dreigt met verhuis naar buitenland

BRUSSEL – Als de regering niet snel op de proppen komt met speciale fiscale gunstmaatregelen voor SN Brussels Airlines, zal de vliegtuigmaatschappij binnenkort ons land verlaten.  De integrale stad Brussel dreigt er ondertussen mee om samen met Brussels Airlines te verhuizen naar het buitenland.

Brussels Airlines-voorzitter Etienne Davignon predikt regelrechte oorlogstaal. “Op dit moment maken we slechts enkele tientallen miljoenen euro’s winst per jaar. In de huidige internationale context is dat een bespottelijk kleine winstmarge, waar enkel armoedzaaiers en socialisten mee tevreden zijn. Zonder fiscale voordelen pakken we ons boeltje hier, en vliegen we zo snel mogelijk naar een nieuwe bestemming voor Brussels Airport. Wij hebben er alle vertrouwen in dat onze klanten wel zullen volgen. Toeristen zijn per definitie mobieler dan de modale burger.”

Verhuist Brussel integraal naar het buitenland? (Foto: Wouter Hagens/CC BY-SA 3.0)
Verhuist Brussel integraal naar het buitenland?
(Foto: Wouter Hagens/CC BY-SA 3.0)

Mike Vleugels, woordvoerder van Brussels Airlines, legt in een strijdvaardige persmededeling de vinger op de wonde. “Het is niet omdat Ryanair niet kijkt naar minimumlonen of veiligheidsvoorschriften dat wij die zomaar naast ons kunnen neerleggen. Daarom kan het handig zijn om te delokaliseren naar lageloonlanden in Afrika, waar een competitief salaris een minder grote hap uit het budget neemt. En in ex-Sovjetstaten zoals Kazachstan zijn de veiligheidsvoorschriften minder strak, waardoor we voor een kleinere prijs toch aan de minimumvereisten kunnen voldoen. We doen in feite niet meer dan een tendens volgen. Ook de beslissingscentra van de meeste banken en energieproviders bevinden zich al buiten België.”

Communautaire problemen

Trendwatchers vermoeden dan ook dat het niet lang zal duren vooraleer heel Brussel naar het buitenland verhuist. N-VA-kamerlid Ben Weyts ziet alvast heil in zo’n plan. “Dit lost in één klap een aantal prangende communautaire problemen op. We verhuizen heel Brussel gewoon integraal naar een nieuwe, conflictloze en aantrekkelijke locatie. Met luchthaven en al. Door helemaal vanaf nul opnieuw te starten, kunnen we de fouten uit het verleden goedmaken en Brussel op termijn de grandeur teruggeven die het verdient.” Ook Olivier Maingain heeft zijn interesse al getoond in de voorzet van Davignon. “Maar dan moet Brussel wel in een Franstalig land heropgebouwd worden”, benadrukt de FDF-voorzitter. “Ach, het belangrijkste blijft dat die hele Brusselse nest zo snel mogelijk met wortel en tak wordt verwijderd uit ons land”, besluit Ben Weyts.

Hoge muren en prikkeldraad

Davignon ziet alleen maar voordelen in een integrale verhuis van onze hoofdstad naar het buitenland. “Denk maar eens aan alle tickets die we kunnen verkopen aan passagiers die van het nieuwe Brussel weer thuis in België moeten geraken. En omgekeerd uiteraard. En dan spreek ik nog niet over het woon-werkverkeer van alle pendelaars. Weg fileprobleem!”

Wat er met het oude en leeggelopen Brussel moet gebeuren, blijft voorlopig onduidelijk. De investeerders achter het megashoppingcomplex Uplace hebben alvast aangegeven “interesse te hebben in het gebied”, en minister van Justitie Annemie Turtelboom laat een ballonnetje op om “een cirkel van hoge muren en prikkeldraad te bouwen rond gans het Hoofdstedelijk Gewest. Zodra alle welgestelde ondernemers samen met hun trouwe werknemers zijn verhuisd, blijft er toch alleen maar een zootje werkschuw ongeregeld over. Brussel kan dan eindelijk als ruime openluchtgevangenis fungeren, en de overbevolking van gevangenissen in andere steden compenseren.”

9 reacties op "Brussel dreigt met verhuis naar buitenland"

 1. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this blog. It’s simple, yet
  effective. A lot of times it’s very difficult to get that “perfect balance” between usability and appearance. I must say you’ve done a awesome job with this.

  In addition, the blog loads extremely quick for me on Safari.
  Exceptional Blog!

  Beantwoorden.
 2. Good day! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where
  I could get a captcha plugin for my comment form?

  I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one?
  Thanks a lot!

  my blog; click the next site (Lenard)

  Beantwoorden.
 3. just eating the protein by itself, then the salad at your next
  meal and then the grains or starches at the next
  meal. * Few (less than 5 days per month), mild cases: Here you
  can take advantage of the preparations which operate antacid or form
  a floating block of foam at the top of the stomach.
  Those studies also found out that by taking regular baths at Steam Enclosure can help us avoid many diseases.

  Beantwoorden.
 4. On the other hand, doctor should also be informed if the
  person is having allergy to certain kind of medicines or products.
  The use of herbs is a time-honored approach to strengthening the body and treating
  disease. Typically, however, warm rubbing products or oral sprays and pain healing is probably the
  most usual means of quick joint pain relief though they only present momentary treatment.

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter