Frankrijk verplicht alcoholtester en Franse taal in wagen

PARIJS – In Frankrijk vallen jaarlijks zo ‘n 4000 verkeersdoden. Om aan dat trieste aantal wat te doen, voert de regering-Sarkozy vanaf juli een aantal vrij ingrijpende maatregelen in. Een daarvan is het verplicht maken van een alcoholtester in de wagen. Daarnaast zal ook de aanwezigheid van de Franse taal in de wagen dwingend worden.

– door Ludo van Speybraeckel-

Vanaf juli bent u niet meer welkom op het Franse wegdek als u het Frans niet machtig bent.
Vanaf juli bent u niet meer welkom op het Franse wegdek als u het Frans niet machtig bent.

Al wie tijdens de zomer een vakantie naar of door Frankrijk maakt, zal zich moeten voorbereiden op de nieuwe Franse wegcode. Vanaf 1 juli zijn een alcoholtester en de Franse taal voor iedereen – dus ook voor buitenlanders – verplicht. Vooral die tweede maatregel zal voor de buitenlanders enige aanpassing vergen.

VAB-verkeersspecialist Marc Van Damme argumenteert nochtans “dat het om eenvoudige ingrepen gaat”. Zo zal u de radio moeten afstemmen op Franse radiozenders, moet u de gps op een Franse stem instellen en zal u de boorddocumenten en uw rijbewijs naar het Frans moeten laten vertalen. Daarnaast zijn er nog enkele kleinigheden die geen moeite maar enkel wat aandacht kosten, zoals het eventuele aanrijdingsformulier dat u voortaan verplicht met een Bic en niet langer met pakweg een Parker-pen invult. Gelukkig brengt de Franse overheidsdienst voor verkeersveiligheid pakketten op de markt waarmee u meteen volledig in orde bent voor de nieuwe verkeersmaatregelen. Op de website www.securite-routiere.fr kan u de pakketten bestellen en thuis laten afleveren. Afhankelijk van de uitvoering ligt de kostprijs tussen de 350 en 1.670 euro.

De Franse president Sarkozy motiveert de vrij ingrijpende aanpassing van de wegcode door te stellen dat “mensen die goed de Franse taal kennen ook beter de Franse verkeersborden en signalisatie zullen begrijpen, en dus ook veiliger zullen rijden. Bovendien zal eventuele communicatie met de ordediensten vlotter verlopen als mensen beter zijn ingesteld op het Frans. Door in de wagen Frans te horen en te spreken, oefenen bestuurders en passagiers niet alleen de taal, maar krijgen ze ook een beetje de specifieke Franse mindset mee. Dat is overigens niet enkel voordelig voor onze buitenlandse bezoekers, maar ook voor de (maakt aanhalingstekens met vingers) ‘Franse’ burgers die de taal nog niet of onvoldoende meester zijn. Als we iedereen in dezelfde mindset krijgen, zal alles veel vlotter en veiliger verlopen. Dat spreekt toch voor zich?”

Examen

De reeks van maatregelen zijn vanaf juli 2012 van kracht en de politie zal vanaf dan ook controles uitvoeren. In eerste instantie krijgen overtreders slechts een waarschuwing maar vanaf begin november mogen zondaars rekenen op een boete van 11 euro per overtreding. Het is nog wat voorbarig maar volgende maand wordt er door het parlement een wetsvoorstel gestemd waarbij er aan de grenzen een beknopt examen Frans zou worden afgenomen in de strijd tegen het bovenmaats aantal verkeersslachtoffers in Frankrijk. Afwachten dus wat die stemming zal opleveren.

6 reacties op "Frankrijk verplicht alcoholtester en Franse taal in wagen"

  1. Zijn die in Frankrijk tegen een windmolen gelopen?? Ja dus. Frans verplicht op de GPS??? Ik ken onvoldoende Frans om dat getater te verstaan. Dit is ongehoord. Wat met iemand die geen Frans verstaat???Waarom zetten de gps vol met allerlei talen? Om het verstaanbaar en veilig te maken natuurlijk. Maar het is weer het zelfde ze hebben geld nodig en de buitenlander, gemakkelijke prooi,zal wel betalen. Een goede raad en bijt door,uit Frankrijk wegblijven. En voor de Franse hier van ’t zelfde laken een broek.Zie je al een Fransman naar Nederlands luisteren.

   Beantwoorden.
 1. tja ,moeten we dan ook in de omgekeerde richting doen, veel Fransen zullen de grens niet meer overkomen Behalve die gasten die hier de winkels plunderen want die zullen ze nooit kunnen stoppen.
  Frankrijk sluit uw grenzen en steek uw middenvinger op naar de duizenden toeristen!!!!

  Beantwoorden.
 2. Wanneer gaat onze “overheid” daarop reageren?
  En “Europa” vindt dat ook normaal?

  Weer een geldklopperij van de Fransen!!??

  Binnen afzienbare tijd kunnen de Noren die naar Spanje rijden eerst een reeks talen gaan leren.
  Is dat het eengemaakte Europa?

  Beantwoorden.

Laat een reactie achter